1060
post-template-default,single,single-post,postid-1060,single-format-standard,qi-blocks-1.3.5,qodef-gutenberg--no-touch,stockholm-core-2.4.1,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-9.4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive

Vatsan turvotus on oire heikosta ruuansulatuksesta

Vatsan turvotus on oire heikosta ruuansulatuksesta

Ruuan hyvä sulaminen on terveyden perusta

On tärkeää, että syömäsi ruoka sulaa hyvin, jotta vältyt liialta turvotukselta, ilmavaivoilta, bakteerikannan heikentymiseltä ja niiden vanavedessä kehittyviltä sairauksilta.

Ravinnon pitää sulaa hyvin myös siksi että sen sisältämät ravintoaineet voisivat imeytyä täydellisesti. Vain siten ne pääsevät verenkierron kautta jokaiseen soluusi, jossa niillä on omat tehtävänsä. Esimerkiksi rasvoja tarvitaan muun muassa solukalvojen rakenteisiin ja aminohappoja aivojen välittäjäaineiden muodostukseen ja vitamiineja kemiallisten reaktioiden katalysoimiseen. Kehosi siis koostuu pienen pienistä ainesosista ja sen terve toiminta on kiinni onnistuneista biokemiallisista reaktioista.

Vatsan turvotus on merkki ravinnon huonosta sulamisesta

Vatsan turvotus, närästys- ja refluksioireet, haiseva hengitys tai kävelevänä kaasulaitoksena kulkeminen kielivät huonosta ruuansulatuksesta. Myös väsymys, heikkouden tunne, hauraat kynnet ja hiukset voivat kertoa ravinnon imeytymisongelmista.

Kun ravinto sulaa huonosti, siitä voi pidemmällä tähtäimellä seurata suoliston bakteerien epätasapainotila eli dysbioosi. Eri bakteerilajit käyvät paksusuoleen päätyvän imeytymättömän aineksen kimppuun ja fermentoivat sitä. Hyvä asia tämä on, kun terveydelle tärkeät hyvät bakteerit tekevät näin imeytymättömille kuiduille, mutta huonompi asia, kun terveydelle epäedulliset, haitalliset bakteerikannat käyvät vaikkapa sulamattoman proteeinin kimppuun. Siitä ei synny todellakaan terveyttä edistäviä aineenvaihdutatuotteita, vaan jopa myrkyllisiä aineita, jotka rasittavat koko kehoa. Proteiinien heikon sulamisen voi joskus nähdä ulosteesta tai sen voi tuntea olossaan esimerkiksi tunteena, että ruoka ”jämähtää” mahaan ja turvotus alkaa jo ylävatsalta heti syömisen jälkeen. Tämä voi tarkoittaa, että mahahappotaso on heikentynyt joko hetkellisesti stressin seurauksena tai pidempiaikaisesti.

Miksi terveelliset kaalit ja sipulit eivät sovi kaikille?

Syy on suoliston bakteerikannassa. Molemmat kuuluvat FODMAP-hiilihydraattien laajaan joukkoon. Tämä tarkoittaa, että näissä ruoka-aineissa on imeytymättömiä hiilihydraatteja. Ne eivät siis pilkkoudu ruuansulatuksessa, vaan päätyvä bakteerien fermentoitavaksi paksusuolessa. Kun bakteerikanta on pahasti vinoutunut, kuten ärtyneen suolen oireyhtymässä, nämä aiheuttavat liiallista kaasunmuodostusta ja kipua.

 

Alhainen mahahappotaso ja muita syitä huonoon ruuansulatukseen

Ehkä ihmettelet, mistä moinen voi johtua. Yksi syy on huono pureskelu tai kiireessä syöminen. Kiirettä pitää, mutta ruuansulatus on vanhanaikainen ja toimii melko hitaasti. Se alkaa ravinnon ajattelulla, jolloin aivoista kiirii viesti mahalaukulle ja haimalle, jotta ne alkaisivat tuottaa ravintoa sulattavia mahahappoja ja entsyymeitä. Jos ruuan vain ahmaisee lähes ajattelematta ja pureksimatta, ovat ongelmat todennäköisiä, kun ruuansulatusjärjestelmä ei ehdi mukaan. Alhainen mahahappotaso voi olla myös närästysoireiden taustalla, ei suinkaan niin sanottu mahan liikahappoisuus.

Krooninen stressi taas on tilanne, jossa ylikuormitustila heikentää myös ruuan sulamista, sillä sressihormonien vallatessa hormonitoiminnan, ei ruuan sulaminen ole kehon prioriteeteissa kovin korkealla.

Syitä on tietysti monia ja yksi niistä on myös ravintoaineiden vähyys. Keho ja ruuansulatuselimistö eivät voi uusiutua ja pysyä terveinä, jos ravinto on pitkään heikkolaatuista eikä sisällä tarpeellisia määriä ravintoaineita ja rasvahappoja. Syötkö usein sokeria (piilosokeria tai herkkuja)? Entä paljonko rasvahappoja ja kuituja saat ravinnostasi? Entäpä vihannesten ja marjojen määrä 🙂  ? Ravinnon laadun korjaaminen onkin tärkeää, kun alkaa korjata ruuansulatusvaivoja.

Myös suoliston bakteereilla on merkitystä ruuan sulamiselle, sillä hyvät bakteerit auttavat ruuan sulamisessa. Jos bakteerikanta heikentyy vaikkapa antibioottikuurien, liiallisten lääkkeiden, heikkolaatuisen, vähäkuituisen ravinnon tai pitkittyneen stressin takia, voi ruuan sulaminenkin heikentyä. Tämä taas ylläpitää heikkolaatuista bakteerikantaa, joten sekä ravinnon laatua, että bakteerikantaa onkin syytä korjata, jos mielii saada heikosta ruuansulatuksesta aiheutuvat vaivat selätettyä.

Parempi ruuansulatus viidellä keinolla

Smoothiet ovat helppo tapa saada helposti sulavia, huipputerveellisiä ja parantavia ruoka-aineita nopeasti. Lisäksi ne ovat herkkua 🙂 . Yllä olevan sekoittamattoman smoothien aineksia ovat liotetut Chia-siemenet (1/2 rk + 1 dl kaura- tms- maitoa) ja psyllium- kuitu kuidunlähteinä, hampunsiemenöljyä, puolukoita ja c-vitamiinipommeja eli tyrnimarjoja, sekä viherjauhetta. Nesteenä toimii kauramaito. Makeutuksena voi sekaan laittaa vaikka yhden tuoreen taatelin. Tämä kuitumäärä voi jo vaatia totuttelua, jos kuitujen käyttö on ollut aiemmin tosi vähäistä 🙂 .

Alla olevia keinoja voi kuka vain kokeilla ensiapuun ruuansulatusta parantamaan. Jos tilanne on jo tosi paha ja tuntuu, etteivät monet ruoka-aineet sovi, vaan vatsa oireilee lähes koko ajan, on aika tehdä tarkempi kartoitus ja remontti 🙂  . Lääkärissäkin on hyvä käydä varmistamassa, että kyse ei ole mistään vakavammasta. Yleensähän niin ei ole, vaan vaivat ovat ”toiminnallisia”, eikä niihin juuri muu sitten autakaan, kuin ravintoremontti ja stressin haltuunotto.

Ja sitten ne keinot…

 

  1. Pureskele, pureskele ja pureskele. Sen lisäksi rauhoitu ennen ruokaa ja syö vain rauhallisessa ilmapiirissä. Siirrä viestimet sivuun. Käytä aikaa syömiseen. Tämä on uskomattoman tärkeää ja tehokasta! Kokeile!
  2. Juo runsaasti vettä joka päivä, mutta juo se ruoka-aikojen ulkopuolella. Ruualla riittää pieni lasillinen tai ei ollenkaan. Tämä siksi, etteivät ruuansulatusnesteet laimene. Mahan pitää olla tosi hapan, mutta mielen aurinkoinen ja levollinen J , jotta ruoka sulaa.
  3. Jos oireet vaivaavat häiritsevästi, kokeile 1 ruokalusikallinen omenaviinietikkaa ½ lasilliseen vettä juuri ennen ruokailua. Voit myös kokeilla kasviperäisiä ruuansulatusentsyymeitä, joita saat luontaistuotekaupasta. Erilaisia perinnetietoon pohjautuvia yrttivalmisteitakin on saatavilla, myös suomalaisia. Tuotteissa on yleensä huomioitu niin hiilareita, proteiineja kuin rasvoja sulattavat entsyymit. Monet yrtit parantavat ruuansulatusta, joten kannattaa myös maustaa sekä kuivatuilla, että tuoreilla yrteillä.
  4. Ota joka päivä vahva probiootti – eli maitohappobakteerivalmiste kapseli- tai jauhemuodossa. Ne ovat tehokkaampia kuin ruokaan lisätyt maitohappobakteerit, sillä ne ovat vahvempia ja säilyvät pidempään.
  5. Syö kuitupitoista ravintoa monipuolisesti, huomaa, että vaikkapa juureksissa on paljon enemmän kuitua kuin salaatissa, kurkussa ja tomaatissa. Syö myös kuitulisiä (aloitus varovasti ja veden juontia lisäten) ja muista laadukkaat rasvan lähteet.
No Comments

Post a Comment

css.php