495
post-template-default,single,single-post,postid-495,single-format-standard,qi-blocks-1.3.1,qodef-gutenberg--no-touch,stockholm-core-2.4.1,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-9.4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-7.7.2,vc_responsive

10 hyvää keinoa tavoitteiden saavuttamiseen

10 hyvää keinoa tavoitteiden saavuttamiseen

Meillä kaikilla on kokemusta alkuinnostuksesta ja sen lopahtamisesta. Ihmettelemme, miksi se ei tapahtunutkaan – taaskaan. Ainakin itselläni on vaikka kuinka paljon tällaisia yritys ja lopahdus-kokemuksia. Viimeisimmät meditaatio -harjoitusten parista. Innostun ja päätän. Kunnes jonain päivänä huomaan, että ai niin… eipä tullut tänäänkään pidettyä hyvää aietta kehittää itselleen uusia hyviä tapoja. Ja asia jää taas hautumaan.

Olemme metkoja tyyppejä, puijaamme itseämme mennen tullen ja laistamme itsellemme tehdyistä lupauksista. Kunnes tulee se päivä, jolloin TODELLA haluamme sitä, mitä olemme päättäneet saavuttaa. Tällöin motivaatiomme muuttuu kestäväksi. Mitä siinä oikein tapahtuu ja olisiko mahdollista napsauttaa tällainen vaihde päälle kaikkiin tavoitteisiinsa?

Tavoitteen pitää täyttää tietyt kriteerit, jotta se olisi saavutettavissa. Tässä niitä kymmenen.

1. Tavoitteen pitää olla innostava. ”En halua kuolla sydän ja verisuonitautiin” ei ole innostava tavoite. Siihen pyrkiminen lopahtaa seuraavaan pullantuoksuun. Sen sijaan tavoitteen pitää mennä kohti jotain mukavaa. Mielikuva itsestä terveenä, säteilevänä ja kauniina saattaa toimia.

2. Tavoitetta pitää vaalia. Normiarjen pyörteissä suunta katoaa, ellei siitä muistuta itselleen positiivisella tavalla tarpeeksi usein. Innostava kuva näytönsäästäjänä voi toimia muistutuksena. Joillain toimii kirjoittaminen, toisilla päätös lyhyestä hiljentymishetkestä asian äärelle päivittäin.

3. Tavoitetta kohti pitää mennä. Pienin askelin. Liian suuri tavoite on lannistava, ei edes tiedä mistä päästä asiaa pitäisi lähestyä. Suunnitelmallisuus on tässä avain. Paperia esiin, istahtaminen hetkeksi ja suunnittelua: mistä kannattaa aloittaa? Esimerkiksi ruokavalion muuttamisessa pitää ensin kartoittaa hyvät ja huonot tavat ja päättää, mitä asiaa lähtee muuttamaan ensimmäiseksi. Se voi olla vaikkapa päivittäisen sokeriannoksen vähentäminen tai poistaminen. Kun se on hoidettu, riittää energiaa muihinkin muutoksiin. Kaikkea ei tarvitse eikä pidä tehdä kerralla.

4. Tavoitteen pitää olla tasapainossa muun elämän kanssa. Kartoita ajankäyttösi tekemällä aikapiirakka. Jaa ympyrä niin moneen osaan kuin sinulla on elämän osa-alueita: esimerkiksi kodin hoitaminen, lapset, vanhemmat, oma aika, työ, parisuhde, urheilu, jne. Katso siis mihin aikasi menee tällä hetkellä. Mihin väliin sijoitat tavoitteesi toteuttamiseen tarvittavan ajan? Pitääkö luopua jostain muusta tai siirtää jonkin muun asian aloittamista? Mitä vaaditaan, että pystyt ajallisesti toteuttamaan aikeesi. Jos tavoite koskee ruokavalion muuttamista, mieti mitä kaikkea sinun pitää tehdä ja arvioi siihen menevä aika.

5. Mikä motivoi? Lista asioista, jotka ovat toisin tavoitteen saavuttamisen jälkeen on tärkeä. Saatat jopa löytää sen ISON tavoitteen pintapuolisen tavoitteen takana. Iso tavoite voi olla vaikkapa se, miten tavoitteen saavuttaminen tulee vaikuttamaan ihmissuhteisiin ja itsearvostukseen.

6. Pieni itsensä pelottelu toimii joskus, joillain. Ehkä tavoitteesi ei ole toteutunut, koska tämän hetkinen olotila ei ole vielä ”maksanut liikaa”. Milloin tulee kulminaatiopiste, jolloin asian jättäminen tekemättä vain yksinkertaisesti tulee maksamaan sinulle liikaa, esimerkiksi loppuun palamisena, terveyden menettämisenä tai mikä muu asia onkaan kyseessä. Ehkä tämä saa toimintaa aikaan jo nyt.
7. Kehu itseäsi. Mieti, mikä meni hyvin tänään, eilen, tänä vuonna. Itseluottamuksesi ja itsekunnioituksesi nousee. Alat uskoa, että saavutat kyllä tämänkin tavoitteen.

8. Käytä vahvuuksiasi. Missä olet hyvä? Siirrä ne taidot tavoitteesi saavuttamiseen. Jos olet hyvä ystävä, niin pyydä ystäviäsi kannustamaan sinua. Jos olet hyvä suunnittelija, tee itsellesi supersuunnitelma tavoitteen saavuttamiseksi. Jos olet taiteellinen tai esteetikko muuten vain, tee kuvakollaasi, joka kuvastaa olotilaasi, kun olet tavoitteessasi.

9. Pidä itsestäsi. Mieti, missä olet hyvä. Kaikki ovat hyviä jossain: äitinä, puolisona, ystävänä, työkaverina, työssään, harrastuksessaan, siivoamisessa, tunnelmoinnissa, vaikka missä. On tärkeää tuntea positiivisia tunteita itseään kohtaan. Meidän ei tarvitse muuttua ansaitaksemme sen hyvän, joka seuraa tavoitteen saavuttamisesta.

10. Mieti uskomuksiasi. Jos sisin uskomuksesi on, että ihmiset, jotka ovat onnistuneet siinä, mihin pyrit, ovat epäluotettavia, epäeettisiä, tai jotain muuta negatiivista, ei tavoitteesi ole vahva. Kuka haluaisi olla tuollainen? Alitajuntasi ohjaa sinua silloin muualle. Muuta uskomuksesi. Puhu itsellesi järkeä jos saat itsesi kiinni turhasta, negatiivisesta ja rajoittavasta uskomuksesta. Esimerkiksi ”kaikki terveellisesti syövät ovat nipottajia” tai ”sitten en enää koskaan saa syödä sitä tai tätä, joten en nauti enää elämästä” ei edistä terveellisen syömisen tavoitetta.

Onnea matkallesi kohti elämäsi tavoitetta!

 

No Comments

Post a Comment

css.php