861
post-template-default,single,single-post,postid-861,single-format-standard,qi-blocks-1.3.4,qodef-gutenberg--no-touch,stockholm-core-2.4.1,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-9.4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-8.1,vc_responsive

5 asiaa, joilla parannat ruokavaliotasi helposti

5 asiaa, joilla parannat ruokavaliotasi helposti

 

Uusi vuosi toimii minulla hyvin uusien asioiden aloituskohtana. Mielessä pyörii montakin asiaa, joita haluaisin tehdä: kaappien raivaus, uusien ruokareseptien kokeilu useammin, netistä tilaamieni terveyskirjapinojen lukeminen ja niin edelleen. Ainoa asia, joka voi tulla esteeksi on – mikäpäs muu – kuin ajan rajallisuus. Aikaa ei saa lisää, mutta sitä voi hallita paremmin. Yksi keino saada asioita tapahtumaan, on laittaa niitä kalenteriin. Kun asia on kalenterissa, se tapahtuu. Jos se ei ole siellä, niin on todennäköisempää, että se ei tapahdu :). Mutta ensin kannattaa kaikki kirjoittaa paperille ja hahmottaa ajankäyttöä.

Uuden vuoden alussa moni myös aikoo muuttaa ruokavaliotaan terveellisempään suuntaan. Hyvä homma! Joulunajan herkuttelun jälkeen motivaatio on yleensä kohdillaan :). – kunnes koittaa arki ja kiire ja vanhat tavat alkavat puskea pintaan :). Muutaman muutoksen voi kuitenkin aina tehdä. Monesti pienten askelten kautta eteneminen on muutenkin parempi keino tehdä pysyviä muutoksia. Liian iso muutos kerralla saattaa alkaa turhauttaa ja tuntua liian työläältä.

 

Nämä 5 muutosta tekevät ison eron ruokavalion laadussa

 

Ruuan pitäisi täyttää monta tehtävää. Sen lisäksi että ruoka on ehdottomasti nautintoasia, se on myös keino ylläpitää ja parantaa terveyttä. Oikea ruokavalio pitää myös olon ja mielen virkeänä, jolloin jaksaa tehdä kivoja asioita ja olla mukava toisille J. Jos ruokavalio on päässyt repsahtamaan, koko olo voi olla nuutunut, väsynyt ja ärtynyt – ei hyvä. Siispä, vähintään nämä 5 muutosta ja olo kohenee.

P1030016

 

  1. Sitoudu aamiaisen syömiseen ja jos jo syöt aamiaista, kiinnitä huomiota sen laatuun. Jollet ehdi kotona, niin ota mukaan. Smoothie tai puuro kulkee helposti mukana. Kuvan marjasmoothiessa on päällä tyrnirouhetta, sillä saa lisättyä tehoaineiden määrää huimasti todella helpolla tavalla. Tee illalla eväät valmiiksi jos et muuten ehdi. Heivaa verensokeria nostattavat leivät ja sokeriset vaihtoehdot. Jos rakastat leipää, laita päälle juuston ja leikkeleen sijaan tai ohella avocadoa, mausta sitruunalla ja ripauksella suolaa. Näin muutat herkullisesti ravintoaineiden saantia ja hyvien rasvojen osuus ruokavaliossasi kasvaa (vaikka en tarkoitakaan , että eläinrasvat olisivat vain huonoja, sillä niitäkin tarvitaan. Kyse on tasapainosta ja määristä). Rasvoilla ja niiden laadulla on valtava merkitys terveydelle! Eikä vähiten painonhallinnan kannalta – usko pois.

 

  1. Syö pähkinöitä ja siemeniä välipalaksi, salaatin seassa ja laita niitä jugurtin ja puuron päälle. Saat huikeat määrät lisää hivenaineita, kuituja ja hyviä rasvoja. Tämä vaikuttaa verensokeria tasoittavasti, parantaa suoliston bakteeristoa ja ruokkii ja rakentaa solujasi – sieltähän kaikki lähtee : )

 

  1. Lisää 2 dl marjoja päivittäiseen ruokavalioosi. Laita smoothieen, jugurtin ja puuron päälle. Saat näistä antioksidantteja suojaamaan kehoasi vanhentumiselta ja rappeutumiselta, sekä kuituja verensokerin tasaisuuteen ja suoliston iloksi.

 

  1. Lisää vihreää: tee ruuan oheen aina runsas salaatti. Sekaan sopivat esimerkiksi romaine- tai tammenlehväsalaatti, idut, herneen- tai auringonkukanversot, babypinaatti, persilja ja muut yrtit. Ne tekevät salaatista maukkaamman ja todella paljon ravinteikkaamman.

P1030338

  1. Lisää hyvien rasvojen määrää. Lisää salaattiin kylmäpuristettua (oliivi-)öljyä ja syö usein rasvaista kalaa – tee vähintään tämä :). Katso myös tuoteselosteet ja jätä hankkimatta tuote, jossa ainesosana on ”osittain kovetettu kasvirasva” eli transrasva. Se ei ole luonnollinen rasva ja tutkimusten mukaan erittäin haitallinen terveydelle.

Yksinkertaista? Aivan. Ja kun perushommat on kunnossa, niin sitten voi lähteä säätämään lisää…

Sokeriksi pohjalle vielä kuutoskohta: D-vitamiini! Nappaile reilut annokset ja mittauta verikokein D-vitamiinitasosi. D-vitamiinin tarve lisänä on yksilöllinen, siksi mittauksista on hyötyä.

Miten sinä olet saanut parannettua ruokavaliosi laatua? Heitä hyvä vinkkisi tänne!

2 Comments
  • Mary Poppins

    11.1.2016 at 10:18 Vastaa

    Kohta 1: ”eläinrasvojakin tarvitaan” – tarvitaanko? Mihin?

    • Annika

      12.1.2016 at 13:20 Vastaa

      Hello Mary 🙂 Hyvä kun tartuit tähän, sillä olin epäselvä. Oikeastaan pitäisi sanoa ”tyydyttyneitä rasvoja”. Niillä on tiettyjä etuja ja ns kovat rasvat on viimeaikaisessa tutkimuksessa pääsetetty pannasta sydän – ja verisuonitautien aiheuttajina. Asia ei olekaan niin yksinkertainen, että vain eläinrasvoja vähentämällä vähennettäisiin noita riskejä. Tyydyttyneissä rasvoissa (mm kookosöljy on yli 90%:sti tyydyttynyttä rasvaa) on sellaisia rasvahappoja (kuten myristiinihappo, lauriinihappo) joista on hyötyä keholle. Rasvahappoja käytetään esimerkiksi solujen seinämien rakennusaineina ja tyydyttynyttä rasvaa on paljon aivoissa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että kasvisruokailu tai täysi vegaanius olisi huono juttu.

Post a Comment

css.php