Hyvä tietää hormonihäiritsijöistä kosmetiikassa
Mitähän niissä purkeissa oikein on? Tuoteseloste on pienen pientä ja joskus vielä painettu värilliselle alustalle, jolloin siitä ei saa senkään vertaa selvää. Ja mitäpä kertoo sinulle vaikkapa monsterisana dietyyliheksyyliftalaatti?
No, se voi kertoa vaikkapa sen, että silloin tuotteessa on hormonihäiritsijänä toimiva aine. No, mutta eikö nämä aineet ole pakko tutkia aika tarkkaan, ennen kuin niitä saadaan laittaa purkkiin? Kyllähän niitä teollisuudessa tutkitaan, mutta pitkälti siitä näkökulmasta, aiheuttaako aine ihoärsytystä. Rasvojen koostumus on liikesalaisuus.
Kosmetiikkateollisuus ei tutki vaikkapa vaikutusta ihmisen hormonitoimintaan, syntyvälle lapselle, seuraaville sukupolville aiheutuvia vaikutuksia tai ympäristövaikutuksia.
Entä EU:n toimet?
EU:n REACH – järjestelmästä odotettiin apua – ja odotetaan edelleen – sillä kompromissihan siitä taas syntyi. Taisivat olla lobbaajat asialla! Pohjoismaat olisivat halunneet hormonihäiritsijäaineet, kuten ftalaatit, vaarallisten aineiden listalle. Sinne ne eivät kuitenkaan päätyneet.
Ongelmana on myös se, että nykyisin altistumme sadoille kemikaaleille päivittäin, eikä kukaan tiedä niiden yhteisvaikutuksista.
Mitä epäillään?
– Hormonihäiritsijänä toimivat aineet voivat ehkä esimerkiksi:
– lisätä rintasyöpäriskiä (riskitekijä on ylimääräinen estrogeeni kehossa)
– häiritä poikasikiön testosteronituotantoa, seurauksena esim. etteivät kivekset laskeudu tai siitin muodostu normaalisti (tästä syystä esim Tanskassa suositellaan välttämään kosmetiikkaa raskauden aikana)
– miesten siittiöiden tuotanto vähenee, suvunjatkamiskyky alenee
Huh, eiköhän tämä jo riitä miettimään, millaista kosmetiikkaa haluaa käyttää. Onneksi tehokkaita luomuvaihtoehtoja on hyvin saatavilla! Katso esimerkiksi Jolie ja TwistBe.
Lisää aiheesta löytyy tästä.. Artikkelissa professori Jorma Torppari Turun yliopiston biolääketieteen laitokselta valaisee asiaa. Myös tämän päivän eli 17.11.2010 Helsingin Sanomissa on juttu aiheesta.
No Comments