Anna lautasesikin vihertää
Heitetään heipat perussalaatille ja kokeillaan uusia tapoja lisätä vihreitä ja värikkäitä kasviksia ruokavalioon :-D. Kasvisten edut ovat niin moneen kertaan toistetut, että en käy niitä todistelemaan sen enempää – kyllä jo uskomme, että antioksidantit, hivenaineet, vitamiinit ja lehtivihreä ovat ihmeitä tekeviä aineita terveydellemme. Versot ovat kätevä tapa terästää salaatista superravintoa. Niitähän voi itsekin kasvattaa, mutta kiireinen hankkii ne valmiina 🙂 .
Miten toimit, jos tuntuu että aika ja kekseliäisyys eivät vain riitä?
Helppoa – hankit roppakaupalla kasviksia ja alat sitten miettiä, mitä niistä laitat. Päätä, että ne eivät tällä kertaa jää kaappiin 🙂 . Tässä muutama vinkki siitä, miten saat ne herkullisella tavalla käytettyä.
Tilasin Raakatorilta kaksi kassillista tuoreita, ihania luomu-kasviksia (luomu on tietysti etu, mutta ellei ole saatavilla, niin älä anna homman kaatua siihen), versoja, ihania laadukkaita öljyjä, pähkinätahnaa ja härkäpapupastaa. Ja kun olin saanut nämä kotiinkuljetuksena, alkoi kokkailu. Kiva, kun ei mennyt aikaa kaupassa harhailuun ja kaikki oli ihanan tuoretta!
Proteiinipitoinen viherpasta (joka ei ole tärkkelyspommi)
Kuvassa näkyvät versot ovat auringonkukan – ja härkäpavun versoja. Ihanan makuisia! Ja säilyvät monta päivää laatikossaan jääkaapissa. Vinkki: laita laatikkoon kostutettu talouspaperinpala, niin versot saavat kosteutta ja pysyvät rapeina. Näitä kannattaa ehdottomasti suosia salaateissa, mutta ne käyvät myös viherkastikkeisiin. Sivummalla näkyy vesikrassia, joka on myös oivallisen makuinen salaatissa ja bonuksena se sisältää yhdisteitä, jotka auttavat maksaa hoitamaan tehokkaammin hommansa kehon puhdistuslaitoksena 🙂 .
Laitoin sekä versoja, että basilikaa sauvasekoittajan kulhoon, noin 3 dl verran. Sitten sekaan noin 1/2 dl laadukasta oliiviöljyä, 1 valkosipulinkynsi, 2 tl luomusitruunanmehua, 1 -1,5 dl cashew-pähkinöitä ja ripaus laatusuolaa (esim Himalajansuola) ja mustapippuria. Säädä määriä makusi mukaan!
Härkäpapupasta- pestosalaatti
150 g härkäpapupastaa – keitä paketin ohjeen mukaan
Yllä oleva määrä omatekoista cashew-pestoa
4-5 minuuttia höyrytettyä lehtikaalia, joka kannattaa maustaa oliiviöljyllä
Sekaan sopii hyvin feta, määrä maun mukaan. Tarjoilin ruuan lämminsavulohen kanssa. Näin ruoka oli nopeasti valmis.
Oliiviöljyjen laaduissa on tosi paljon eroa! Kuvassa oleva kreetalainen luomu-oliiviöljy (myös Raakatorilta) on parhaimmasta päästä ja maku on raikas. Oliiviöljyn terveyshyödyt immuniteetille, sydämelle, verisuonille ja koko keholle on todistettu moneen kertaan. Myös Omega 6 rasvahapot ovat tärkeitä elimistölle, ongelma on vain siinä, että ne saadaan suurimmaksi osaksi prosessoituina – halpoina palmu- ja muina kasviöljyinä valmiissa ruuissa, makeisissa, muroissa ja niin edelleen. Ihan toista maata ovat luomulaatuiset, kylmpäpuristetut öljyt, kuten alla näkyvä luomu seesamiöljy. Se on myös herkullisen makuista.
Helppo kyssäkaalikeitto
Ohje löytyy kirjastani nimellä Kookos-juurisellerikeitto. Jos kookos ei nappaa, niin tilalla voi käyttää kaurakermaa tai tavallista luomukermaa. Tein keiton tällä kertaa kyssäkaalista, joka sopi siihen mahtavan hyvin. Tämän helpompaa ei ruuanlaitto voi olla 😀 . tämän jaksaa tehdä arjen kiireissäkin. Toinen ero alkuperäisohjeeseen on, että seesamiöljyn lisäsin vasta keiton kiehuttua valmiiksi. Keitot sopivat tosi hyvin iltaruuaksi. Sen sijaan että lappaa annoksen juustovoileipiä, tekee keitto tyytyväiseksi ja kylläiseksi vähemmällä energialla ja sopivimmilla ravintoaineilla. Ohje vielä tässä:
Kyssäkaalikeitto
500 g kyssäkaalia
1-2 rkl kylmäpuristettua luomu seesamiöljyä
1/2 rkl luomu kookosöljyä
1/2 litraa luomukasvislientä (voit laittaa kasvisliemikuution kattilaan veden lisäämisen jälkeenkin)
1 dl kookosmaitotoa (tai kaurakermaa tai tavallista luomukermaa)
2 tl curry-jauhetta, 2 laakerinlehteä (joista laakerinlehti ei välttämätön)
Laadukasta suolaa ja mustapippuria maun mukaan
Viimeistelyyn tuoretta tilliä (ei välttämätön)
Pilko kyssäkaalit parin sentin paloiksi, voit käyttää myös varret. Laita paksupohjaiseen kattilaan ja paista hetki pyöritellen paloja kookosöljyssä ja Curryssä. Lisää kasvisliemi ja laakerinlehdet. Hauduta noin 20 min tai kunnes palat ovat pehmeitä. Poista laakerinlehdet. Soseuta sauvasekoittimella tai tehosekoittimella. Lisää kookosmaito,seesamiöljy, suola ja pippuri. Viimeistele tillillä, jos sitä sattuu löytymään.
Tuorepuristettu mehu, vihermehu
Omistatko mehulingon? Onko se kenties pölyttymässä taaimmaisena jossain kaapin perukoilla 😀 ? Nyt on aika kaivaa se esiin – tai hankkia ihka uusi linko, niitä saa jopa alle satasella. Se on todella hintansa arvoinen, sillä vihermehut ovat superhyviä niin maultaan kuin terveyden edistämisessäkin. Kun juot sen aterioiden välillä, niin tehoaineet imeytyvät helposti ja nopeasti elimistön käyttöön.
Kuitumassasta voi tehdä vihanneskeittoa tai laittaa leipätaikinaan. Joku kertoi sekoittavansa koiranruokaan -hyvä idea. Kevät on puhdistumisen aikaa ja tuorepuristetulla mehulla voi toteuttaa vaikka paastopäivän. Tekee ihan hyvää 🙂 .
Lasillinen mehua syntyy vaikka näistä aineksista: 2 porkkanaa, 1 omena, 1/2 fenkoli. Kuorittu inkiväärinpala sopii erinomaisesti joukkoon myös.
Vihannekset ja hedelmät pitää pestä huolellisesti, mutta niitä ei tarvitse kuoria. Miltei mitä vain voi mehustaa. Banaani ja avocado eivät kylläkään käy mehustamiseen, sillä niissä on niin vähän vettä.
Miten olet lisännyt kasviksia onnistuneesti ruokavalioosi? Kerro muillekin ja laita kommentti!
No Comments