18859
page-template-default,page,page-id-18859,qi-blocks-1.3.1,qodef-gutenberg--no-touch,stockholm-core-2.4.1,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-9.4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-7.7.2,vc_responsive
Title Image

Annika Havaste

Annika Havaste

FLT Ravintovalmentaja®

 

Olen Annika Havaste, FLT Ravintovalmentaja, luennoitsija, kouluttaja ja tietokirjailija. Kirjani Suolistoa hoitamalla superaivot, viisi askelta parempaan työtehoon ja palautumiseen ilmestyi vuonna 2019.

Toinen kirjani Tasapainodieetti, Sammuta matala-asteinen tulehdus ja helli suolistosi kuntoon ilmestyi myös 2019 ja se on uusittu, toinen painos kirjasta Virtaa ravinnosta! Miten löydät kehon ja mielen tasapainon sinulle sopivalla ruokavaliolla, joka julkaistiin syksyllä 2015.

Hyvinvointi, liikunta, hyvä ruoka ja ravinnon parantava vaikutus on kiehtonut ja inspiroinut minua nuoresta lähtien, mutta vasta omaan terveyteeni liittyvien kolhujen kautta koin omakohtaisesti, miten terveyden horjuminen vaikuttaa koko elämään. Samalla koin, mitä tarkoittaa käytännössä sanonta ”suolisto on terveyden perusta” ja miten suolistoa hoitamalla ja puhtaan ruuan ruokavaliolla koko keho tervehtyy.

Innostukseni johti minut opiskelemaan ravintoterapiaa. Lisäksi opiskelin yliopistolla ravitsemustieteen kursseja. Tämän lisäksi suoritin funktionaalisen lääketieteen opinnot. Näin sain tittelini FLT ravintovalmentaja®. Näin siis päädyin muutamassa vuodessa mukavasta työstä unelmatyöhöni ravitsemuksen pariin! Viimeiset 10 vuotta olen toiminut omalla vastaanotollani Helsingissä innostaen, kannustaen ja valmentaen asiakkaitani ravinto- ja elämäntapamuutoksiin. Tämän lisäksi luennoin ravinnosta ja suoliston terveyden edistämisestä mm. yritysten hyvinvointipäivillä.

Funktionaalisen lääketieteen opintoni Suomessa ja Institute for Functional Medicine’issä avasivat silmäni sille, mitä terveys todella on ja miten ravitsemus vaikuttaa ihmisen biokemiaan. Terveys ei ole vain sairauden poissaoloa, vaan henkistä ja fyysistä elinvoimaa. Funktionaalisen lääketieteen koulutuksessa käsitellään sairauksia ja niiden syntymekanismeja, sekä ravinnon tutkittuja vaikutuksia sairauksien ja epätasapainotilojen ennaltaehkäisyssä ja hoidossa. FLT:n ajatus on puuttua aina kehon epätasapainon syyhyn, ei vain hoitaa oiretta. Syynä vaivoihin voi olla esimerkiksi sopimaton ravinto, pitkittynyt stressi, suoliston huono kunto ja bakteeriepätasapaino, sekä erilaiset ympäristötekijät.

Ravinto vaikuttaa jopa geeniemme toimintaan, jolloin se vaikuttaa kaikkeen, mitä kehossamme biokemiallisesti tapahtuu. Ravinto myös rakentaa kehomme uudelleen ja monet ruoka-aineet sisältävät luonnollisesti parantavia ainesosia. Ravinnon muutokset ovat todella tehokas tapa parantaa. Onkin aina mahtavaa nähdä, mitä ravinnon muutokset saavat ihmisessä aikaan!

Ravitsemuksen muutokset ovat tärkeä osa terveenä pysymistä ja tervehtymistä, mutta hyvinvointiin vaikuttaa monta muutakin asiaa: liikunta, lepo, stressin määrä, elämäntilanne ja ihmisen yksilöllinen persoona ja terveyshistoria. Funktionaalisen lääketieteen periaatteille pohjaavassa ravintovalmennuksessani otetaan huomioon tämä yksilöllisyys. Lisäksi on katsottava kokonaisuutta ja mietittävä, miten muutokset saadaan omassa elämässä vietyä läpi.

Valmentajaopinnot, sekä positiivisen psykologian ajatukset vaikuttavat filosofiaani hyvän elämän toteuttamisesta ja ne vaikuttavat myös ravintovalmennukseeni.

Hyvinvointi työssä on minulle sydäntä lähellä, sillä muistan hyvin tuntemukset niiltä ajoilta, jolloin itse tein säännöllistä toimistotyötä. Ravinnon laatu ja syömisen ajoitus vaikuttavat työn tekemiseen valtavasti. On ilo auttaa ihmisiä oivaltamaan, mitä pienilläkin – saati suurilla – muutoksilla omassa päivittäisessä syömistottumuksissaan voi saada aikaan. Virkeys lisääntyy, aivotoiminta paranee, paino alenee ja mieliala kohenee, puhumattakaan, että terveytemme peruspilari suolisto voi paremmin. Ravinto pitäisi huomioida nykyistä paljon useammin työhyvinvoinnin ja työtehon tärkeänä tekijänä ja innostaa ihmiset muutoksen tekoon.

Työni ulkopuolella liikunta on tärkeä osa elämääni, harrastus, joka on kulkenut mukanani parikymppisestä asti, jolloin sain liikuntapureman aerobic-salilta (olin ohjaajanakin monta vuotta) ja kiinnostuin myös ravinnon vaikutuksista. Nykyisin harrastan eniten pilatesta (jota olen myös opettanut) ja joogaa. Rakastan hyvää ruokaa, joten käytän melko paljon aikaani keittiössä itselleni ja perheelleni kokkaillen. Harrastus ja työ kohtaavat erilaisten ravintoon ja terveyteen liittyvien kirjojen lukemisessa – ne toimivat minulle inspiraation, innostuksen ja tiedon lähteenä.

css.php