Apua suoliston kapinaan FODMAP-ruokavaliosta ja suoliston hoidosta
Onko tuttua? Vatsa on usein kuin pinkeä pallo, mahassa möyrii, olo nuupahtanut ja joskus joutuu ruuan jälkeen pinkaisemaan vessaan saman tien. Moni miettii asiaa päivittäin, kokeilee ruokavalioita ja ravaa lääkäreillä. Onneksi vaiva ei useinkaan ole vaarallinen, mutta kiusallinen kyllä, jopa elämää rajoittava. Ärtyneen suolen (ennen ”ärtynyt paksusuoli”) oireyhtymä on todettu puolella miljoonalla suomalaisella ja se on ällistyttävä luku. Kuinkahan moni kulkee ilman diagnoosia? Ja entäpä muut vatsavaivaiset? Heitäkin on paljon.
Ärtynyt suoli eli IBS (irritable bowel sydrome) vai jotain muuta?
Ravintovalmentajana voin vain todeta, että viimeisen kahdeksan vuoden aikana erilaiset vatsavaivat ovat tulleet hyvin tutuksi. Moni haluaa niihin helpotusta. Suolisto-oireiden kirjo on laaja: turvotus, vatsakipu, ilmavaivat, ripuli, närästys, ummetus, refluksi-oireet, ym.
Ärtyneen suolen oireyhtymässä pääasiallisia oireita ovat vatsan turpoaminen varsinkin iltaa kohti, vatsakivut, sekä ripuli, ummetus tai molemmat vaihtelevasti. Ripulioireet voivat olla todella voimakkaita. Moni on kuvannut tilannetta siten, että aina on tiedettävä, missä pääsee vessaan – ja nopeasti.
Ärtyneen suolen sairautta on tutkittu paljon, onneksi, sillä sairautta on pidetty ”vain” toiminnallisena ja asiana, jonka kanssa ”pitää oppia elämään”. Hoidoksi suositellaan lähinnä ruokavaliota. Ja hyvä niin, mutta pelkkä ruoka-aineiden välttely ei riitä. Tarvitaan suoliston toipumista ja korjaantumista edistävää ruokavaliota.
Entä lääkkeet? Lääkehoitoa ei tähän vaivaan ole, ainakaan toistaiseksi. Ainakaan mahahappolääkkeen syömisestä ei ärtyneen suolen tilanteessa ole apua, vaikka sitä jotkut ovat kokeilleet. Happosalpaajalääkitys voi auttaa refluksitaudin oireisiin, mutta sitä ei pitäisi ottaa pitkiä aikoja – juuri sen takia että se salpaa mahahapontuottoa. Happoja nimittäin todellakin tarvitaan proteiinien sulatuksessa. Refluksitautiin tehoaa myös ruokavaliohoito – se on vain aivan erilainen kuin ärtyneen suolen kohdalla. Kipulääkkeet todennäköiseti pahentavat mitä tahansa suolistovaivaa, sillä ne ärsyttävät suolistoa ja kuormittavat maksaa.
Aina ei tosiaan ole kyse juuri ärtyneestä suolesta, vaan jostain muusta, kun suolisto kapinoi. Voi olla kyse esimerkiksi mahahappotason alentumisesta, jonka takia ruoka ei sula riittävän hyvin ja siitä seuraa ajan myötä erilaisia ongelmia, kuten ruoka-aineyliherkkyyksiä ja vuotavan suolen tilanne. Oireet voivat muistuttaa hyvinkin paljon ärtyneen paksusuolen oireita. Vuotava suoli eli ohutsuolen lisääntynyt läpäisevyys voi johtaa lopulta oireisiin ympäri kehoa. Esimerkiksi nivel – tai iho-oireet, hajamielisyys ja jatkuva väsymys voivat juontaa juurensa suolistosta ja suolistoa pitäisikin aina hoitaa varsinaisen vaivan lisäksi (siis mentävä vaivan juurille ja hoidettava syy pois) . Mutta tähän asiaan ei mennä nyt tässä tarkemmin, koitan pysyä aiheessa, eli ärtyneen paksusuolen parissa. Joka tapauksessa vuotavan suolen tilanteessa ruokavalio ja suoliston hoito-ohjelma pitää myös laatia eri pohjalta kuin ärtyneen paksusuolen kohdalla – ja aina yksilöllisesti.
Kokonaisvaltainen lähestymistapa
Osallistuin pari vuotta sitten IFM:n (Institute for Functional Medicine) suolistoaiheiselle koulutusjaksolle. Opettajina oli lääkäreitä ja mm ravitsemusterapeutti Liz Lipski. Osallistujina oli niin lääkäreitä kuin ravitsemuksen ammattilaisiakin. Asiat käytiin läpi aihe aiheelta: ärtynyt paksusuoli, vuotava suoli, reflluksi-oireet, dysbioosi eli suoliston bakteerikannan epätasapaino, tulehdukselliset suolistosairaudet, gluteeniyliherkkyys, jne hoito-ohjelmineen ja tapausesimerkkeineen. Aihe ei ole helppo, mutta on hienoa, että ratkaisujakin löytyy. Kaikessa opetuksessa korostui kokonaisvaltaisuus: ihmisen koko elämäntilanteen, kokemusten, henkisen puolen, altistusten, lääkekuurien, stressin määrän jne huomioiminen. Ja aina etsitään syytä ja kysytään miksi tilanne on se mikä on, sekä pyritään puuttumaan ensisijaisesti syyhyn. Niin, ja siihen mitä ihminen panee suuhunsa.
Ärtyneen paksusuolen syyt
Jos sopimattomat hiilihydraatit olisivat ainoa syy ärtyneeseen suoleen, niin asiahan olisikin varsin yksinkertainen.Nyt näyttää selvältä, että IBS:ää on erilaisia muotoja.Uusi, paljolti suomalaisvoimin tehty tutkimus valaisee asiaa taas vähän lisää. Sen mukaan osalla IBS-potilaista on terveistä henkilöistä poikkeava bakteerikanta ja sen lisäksi lisääntynyt paksusuolen suoliepiteelin (solukon) läpäisevyys ja kohonut tulehdussoluaktiivisuus. Tutkimuksessa kehitettiin IMD-indeksi (Index of Microbial Dysbiosis), jota voidaan ehkä jatkossa käyttää erottamaan toisistaan taudin eri muodot: ne, joilla taustalla on bakteerikannan muutokset (dysbioosi) ja tulehdus niistä henkilöistä, jolla taustalla on kipuherkkyys ja hermostolliset syyt.
Ainakin osalla IBS-potilaista oireita tosiaankin aikaansaa myös hermoston poikkeava reagointi. Moni kokeekin oireiden pahentuvan stressaavina tai kiireisinä päivinä. Tässä kohtaa on vielä selvennettävä, että stressi voi johtua myös sinänsä positiivisista asioista.
Koska ärtyneen suolen vaiva on usein ainakin osittain hermostoon liittyvä, on sellaisen suolen omaavan parantuakseen tai ainakin vaivaansa helpottaakseen, tarkasteltava koko elämäänsä ja tehtävä jossain aikataulussa muutoksia elämäntavoissa, työssä, suhtautumisessa, ihmissuhteissa ja niin edelleen.
Suoliston hyvän bakteerikannan palautumista pitää edistää ja huonon bakteerikannan määrää vähentää. Ruokavalio on tässä tehtävässä korvaamaton apu. Pelkillä maitohappobakteerikapseleilla ei tilanne korjaannu pysyvästi.
Apua FODMAP-ruokavaliosta
Onneksi ruokavalion ja vatsavaivojen yhteydestä on sentään jotain tutkimustakin. Niin sanottu FODMAP-ruokavalio auttaa usein todella hyvin ärtyneen paksusuolen oireyhtymässä. Nyt jo viimeistään on kerrottava, että tuo hassu FODMAP-sana tulee sanoista: Fermentable Oligo-, Di-, and Mono-saccharides And Polyols. Ne ovat tietynlaisia imeytymättömiä hiilihydraatteja, joita esiintyy eri ruoka- aineissa ja joista niille herkkä saa suolistonsa perusteellisen sekaisin.
FODMAP ja vältettävät ruoka-aineet
Jo ennen kuin FODMAP-hiilihydraatteja oli tarkemmin tutkittu ärtyneen suolen oireyhtymän yhtenä helpotuskeinona, funktionaalisen lääketieteen openi Paula Heinonen ohjeisti välttämään esimerkiksi sipulikasveja, palkokasveja, kaalikasveja, gluteeniviljoja, monia hedelmiä, fruktoosia ja sokerialkoholeja kuten xylitolia. Välttämislista on nyt täsmentynyt ja osoitettu monin kliinisin tutkimuksin toimivaksi. Listaa tosiaan tarvitaan, sillä siinä on aikalailla erilaisia kasviksia ja hedelmiä. jotka voivat olla mukana päivittäisesä ruuassa ja sinänsä voivat olla hyvinkin terveellisiä, niille joille ne sopivat.
FODMAP-keittiöni – blogin kirjoittaja Pauliina Tervo on tehnyt hyvän listan fodmapeista ja Reijo Laatikaisen Pronutritionist – blogista löytyy loistavasti koottua täsmätietoa asiasta tutkimusviitteineen.
Vihersmoothie onnistuu kyllä fodmap-versionakin, mutta muuten niihin sopiva avocdo tai omena ei ruokavaliota noudattavalle useinkaan sovi. On siis käytettävä muita aineksia, kuten tässä: vihreää teetä, jääsalaattia, inkivääriä…
Jotkut sietävät jonkin verran fodmappeja vuorokautta kohti ja toiset tuntuvat olevan niin herkkiä, että jopa hyvin pieni määrä laukaisee oireet, joista palautuminen vie monta päivää.
Vaikka maitotuotteet ovat laktoosittomina fodmap-ruokavalioon sopivia, on tässäkin yksilöllisyyttä. Joillekin eivät sovi mitkään maitotuotteet, eivät edes laktoosittomat.
Elämäntilanne, ruuanlaittotaidot, urheilu, ikä ja mieltymykset aiheuttavat myös eroja eri ihmisten fodmap- ruokavalioiden välille.
Ei pelkkää ruoka-aineiden välttelyä
Loistavaa – vältän vain tiettyjä hiilareita ja homma on sillä selvä! Näin ajattelee moni FODMAPeista kuultuaan. Mutta siinä kohtaa joudun toppuuttelemaan. Pelkkä ruoka-aineiden välttely kävisi ajan mittaan tosi tylsäksi, eikä muutenkaan yleensä voi olla ainoa ratkaisu.
Tilannettahan on pyrittävä parantamaan, niin että jatkossa suolisto ei reagoisi näihin ruoka-aineisiin niin herkästi. Ja ruokavalion pitää olla sellainen, että siitä saadaan elimistön joka hetki tarvitsemat ravintoaineet, ei mikään kummajaisruokavalio. Kun on paljon rajoituksia, niin ruokavalio uhkaa kaventua niin että kaikkea tarvittavaa ei enää siitä saakaan.
Ja tietysti olisi mukavaa, että ruoka myös maistuisi hyvältä. Pidemmän päälle kukaan ei jaksa syödä ruokaa, joka ei maistu ja sitten ajaudutaan herkästi sopimattomien ruoka-aineiden pariin aina silloin tällöin…ja siitähän seuraavat taas vatsakivut.
Pitää myös edelleen muistaa, että suolisto-oireet eivät aina johdu pelkästään fodmap-hiilareista. Suoliston bakteerikanta voi olla aivan sekaisin ja siihen asiaan kannattaa tietysti puuttua, jotta vaiva voisi lopullisesti tai edes jonkin verran helpottaa. Suolistoa ja sen bakteerikantaa voi hoitaa monin tavoin sopivalla ravinnolla, jossa ptää olla hyvälaatuisia rasvahappoja, sopivaa proteiinia, hellävaraisia kuituja, runsaasti vitamiineja, antioksidantteja, sekä hivenaineita. Ruokavaliosta pitää myös karsia mahdolliset yliherkkyysruuat, jotka voivat osaltaan ylläpitää vaivoja.
Apua voi saada myös ravintolisistä. Näistä maitohappobakteereit eli probiootit tulevat ensiksi mieleen ja ovatkin aina tarpeen, mutta valmisteen pitää olla tehokas ja tilanteeseen sopiva. Suoliston limakalvon terveyden palautumista on myös edistettävä ja silloin voidaan valita siihen sopivia, turvallisia ravintolisiä. Monella ravinnon imeytyminen on ollut puutteellista ja silloinhan eivät valitettavasti vitamiinit ja hivenaineetkaan voi imeytyä täydellisesti. Kaiken kaikkiaan tilanteet vaihtelevat ja vaativat yksilöllistä ruokavaliota ja ravintoaineiden täydennystä.
Ja se henkinen puoli…:) Koska ärtyneen suolen vaiva on usein ainakin osittain hermostoon liittyvä, on sellaisen suolen omaavan parantuakseen tai ainakin vaivaansa helpottaakseen, tarkasteltava koko elämäänsä ja tehtävä jossain aikataulussa muutoksia elämäntavoissa, työssä, suhtautumisessa, ihmissuhteissa ja niin edelleen.
Miten lähteä liikkeelle, jotta saisi paremman olon vatsaan ja suolistoon?
Yleensä ensimmäiseksi kannattaa käydä asiantuntevalla lääkärillä. Tutkimukset ja diagnoosithan eivät sinänsä paranna, mutta aina pitää selvittää mistä tarkkaan ottaen on kysymys ja selvittää myös että kyse ei ole mistään vakavammasta.
Ainakin, jos diagnoosi on ärtynyt paksusuoli eli IBS, voit alkaa kokeilemaan FODMAP- ruokavaliota. Sen lisäksi, kuten jo mainittua, voit käyttää tehokkaita maitohappobakteereita. Tarkista kuitenkin, että niissä ei ole inuliinia tai frukto-oligosakkarideja jotka pahentavat oireita, sillä ne kuuluvat FODMAPpeihin. Kuitulisänä voit käyttää psyllium-kuitua, jonka kanssa pitää muistaa juoda paljon vettä.
Jos on itse hyvä kokki ja pystyy tekemään maistuvaa ja vaihtelvaa ruokaa niin hienoa! Toisaalta minulta usein kysellään kokkauskurssien järjestämistä – ei ole aikaa paneutua uusien reseptien kehittelyyn. Siksi onkin mukavaa, että nyt voin ilmoittaa että kokkauskursseja on tulossa!
Jos haluat kokeilla FODMAP-ruokavalion tehoa, etkä oikein tiedä, mitä ruokaa laittaisi sallituista ruoka-aineista voi osallistua Herkän vatsan kokkikouluun. Opit tekemään herkullista, kenelle vain maistuvaa ruokaa josta vatsa ei tule kipeäksi. Lisäksi saat tietopaketin ja ohjeita suoliston hoitoon.
Reseptien takana on Pauliina Tervo, joka on omakohtaisesti kokenut vatsavaivojen kurjuuden ja saanut avun mm FODMAP-ruokavaliosta. Ja toiminnan nainen kun on, Pauliina alkoi kehittelemään reseptejä jotta pystyy laittamaan aidosti hyvää ruokaa koko perheelle omista ruokarajoituksistaan huolimatta.
Tervetuloa mukaan kokkailemaan!
Riia
15.9.2015 at 17:05Hei! 🙂
Voisitkohan tehdä samanlaisen postauksen vuotavan suolen oireyhtymästä, oireet, ”parannuskeinot” yms.? Taistelen suolistoni kanssa, ja en oikein osaa päättää lähtisinkö työstämään suolistoani kuntoon vuotavan vai ärtyvän suolen parantavalla ruokavaliolla..!
Annika
16.9.2015 at 17:16Hei, ihan pikkasen myöhässä tulee tämä vastaus. Tosiaan vähättelyäkin valitettavasti on ja olet oikeassa myös siinä että funkkarilääkäreitä on liian vähän. Osaava FLT ravintovalmentaja pystyy kyllä auttamaan monesti hyvin paljon joka tapauksessa.