133
post-template-default,single,single-post,postid-133,single-format-standard,qi-blocks-1.2.5,qodef-gutenberg--no-touch,stockholm-core-2.3.3,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-9.4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive

Terveysmurojen anatomia

Terveysmurojen anatomia

Muropaketti näyttää houkuttelevalta: luvataan sanoin ja kuvin terveyttä ja hoikkuutta. Tuote on paketin mukaan kuitujen ja antioksidanttien lähde. Loistavaa – helppo tapa hoitaa terveyttä ja pysyä hoikkana!

Mutta, mutta..

Vilkaisu tuoteselosteeseen avaa karun totuuden eteemme: Antioksidanttien lähteenä ovat muroihin lisätyt (tuskin luontaiset) E-vitamiini ja seleeni – mahtavatkohan imeytyä syöjän elimistöön? Toinen antioksidanttien lähde voisi olla tuotteen sisältämät kuivatut hedelmät… ne näyttävät olevan sokerilla ja lisäaineilla kyllästettyjä: ne sisältävät nimittäin rikkidioksidia ja natriumdisulfiittia. Rikkidioksidi voi mm pahentaa atooppista ihoa tai saada astmaoireisen voimaan todella huonosti. Sulfiitit aiheuttavat mm. ihon punoitusta, kutinaa, mahaärsytystä ja päänsärkyä (lähde Lähteenmäki ym: Ravintomme lisäaineet, Academica kustannus oy, 2000).

Sokeripitoisuus

Käsiteltyämme nyt tämän tuotteen antioksidanttien laadun, voidaankin siirtyä sokeriosastolle ja miettimään sitä, kuinka hyvin tuote sopii kunnostaan huolehtivalle tai painoaan tarkkailevalle (tai ylipäätään kellekään ;-)) Siis:

Kyseinen tuote sisältää 40 % täysjyvävehnää, 26 % riisiä ja 24 % noita mainittuja kuivahedelmiä. Sitten ainesosaluettelo luettelee: sokeri, inverttisokerisiirappi (=glukoosi+fruktoosi eli pahis), ohramallasuute, suola, tärkkelyssiirappi. Sadassa grammassa on hiilihydraatteja 75,8 g ja niistä on sokereita 29,4 g. Yksi annos on 40 g, joten sokerimääräksi tulee annosta kohden 17.9 g. Arvaathan, mitä tapahtuu verensokeri- insuliiniakselilla tämän jälkeen? Verensokeri nousee nopeasti, stimuloi voimakkaan insuliinintuoton, se taas laskee verensokerin alas nopeasti. Tuloksena rasvan kertyminen vyötärölle ja totaaliväsähdys – ja tarve syödä lisää hiilihydraatteja.

Pidemmän päälle tuloksena ei olekaan muropaketin kuvan kaltainen kapea uuma, vaan komeat makkarat vyötäröllä. Kriittisyyttä siis tuotelupausten suhteen! (ja ikänäköiselle silmälasit tai suurennuslasi mukaan niin näkee tuoteselosteet 😉 )

Mitä sitten tilalle? Joitain muroja ja myslejä löytyy, joissa sokerimäärät eivät ole tuota luokkaa. Itse olen joskus ostanut Spelt ja tattari – muroja. Puuro on turvallinen ja edullinen ratkaisu. Kaurapuuroa + marjoja +pieni määrä hunajaa tai raakaruokosokeria makeutukseksi. Esimerkiksi.

No Comments

Post a Comment

css.php