FODMAP – ruokakurssi – ratkaisu vatsavaivoihin!
Siis mikä FODMAP?
FODMAP tulee sanoista fermentable oligo, di and monosaccrides and polyols. Ne ovat tietynlaisia hiilareita, jotka aiheuttavat ongelmia ärtyneestä suolesta kärsiville. Seurauksena niiden syömisestä on turvotusta, ilmavaivoja, kipuja, jopa kouristuksia. Ja niitä ylimääräisiä vessareissuja! Jopa niin että missä tahansa liikkuessaan on oltava selvillä vessan sijainnista.
Arviolta 500 000 suomalaista kärsii ärtyneestä suolesta. Huima luku. Onneksi apua on saatavissa ruokavalion avulla. Tietysti muutakin häiriötä voi olla suolistossa, vaikkapa bakteerikannan tai ravinnon sulamisen ja imeytymisen kanssa ja nekin ongelmat pitää hoitaa.
FODMAP- ruokakurssi
Eilinen kurssimme oli järjestyksessä toinen. Meillä, eli minula ja ”kokikiopellamme” Pauliina Tervolla, oli Helsingin Marttojen opetuskeittiö täynnä iloista, oppimaan innokasta porukkaa. Opettelimme tekemään herkullista, kaikille maistuvaa ruokaa rajoitetulla raaka-ainevarastolla. Se tarkoittaa, että FODMAP-hiilareihin kuuluvia sipulia, valkosipulia, gluteenia, jne ei käytetty ollenkaan. Kaikki valmistetut ruuat olivat myös maitotuotteettomia.
FODMAP – ruoka-aineet käytännössä
Gluteeniton ja maidoton ruokavalio on auttanut monia ihan sellaisenaan. Mutta ärtyneen suolen oireyhtymässä on listalle valitettavasti lisättävä monia muita, sinänsä terveellisiä ruoka-aineita.
Sinne menivät pavut, linssit, herneet, artisokat, parsat, kaalit, bataatit, avocadot, punajuuret, kivelliset hedelmät ja sipulit. Monella oireet pysyvät poissa vain tosi tiukalla FODMAP-välttelyllä.
On siis tutkailtava mausteseokset, oltava tarkkana kylässä ja kaupassa. Ja opeletava ihan uudenlainen tapa valmistaa ruokaa. Sen oppii parhaiten käytännössä, josta syystä ruokakurssimme saikin ilahduttavan positiivisen vastaanoton ja palautteet lämmittävät kovasti sydämiämme 🙂 Kiitos <3
FODMAP- ruokakurssin reseptit
Ihan aluksi Pauliina opetti, miten gluteenittomasta leivästä saadaan herkullista ja pehmeää (se ei tosiaan ole mitenkään itsestään selvää kuten moni tietää… 🙂 Opettelimme myös Psylliumin käytön, siihen liittyy omat niksinsä. Sitten teimme yhdessä sämpylät, jotka valmstuvat ilman kohotusaikaa leivinjauheella. Ihan mielettömän hyviä! Ei uskoisi että on gluteenittomia! … olivat kommentit 🙂
Pauliinan FODMAP – reseptejä löydät FODMAP-keittiöni – blogista.
Tämän jälkeen jaoimme ruokakurssin porukat neljään ryhmään. Yksi ryhmä teki kaksi eri tavalla maustettua kanaruokaa, toinen ryhmä teki kasvislisäkkeen, sekä ihanasti maustetun Quinoa-lisäkkeen kanalle, kolmas ryhmä teki alkukeiton ja neljäs pähkinättömiä, gluteenittomia ja maidottomia raakaleivoksia, jotka pakastettiin. Ja sitten söimme! Ah, olipa hyvää 🙂
Tärkeä osa ruuanlaittoa on tietysti maustaminen. Kurssilla meillä on käytössä Mill & Mortar – luomumausteet. Voitte arvata, että tilauslappuja täyteltiin ahkerasti, kun hintakaan ei ihme kyllä päätä huimaa. Mill & Mortar on tanskalainen yritys, jonka perustaja itse kiertää maailmaa ja etsii eettisesti tuotettuja, luomulaatuisia mausteita. Maku on ihan toista kuin tavallisella marketin tuotteella, sen yhdessä totesimme.
Ruokailujen jälkeen istahdimme jälkiruuan ja yrttiteen ääreen. Sen aikana kerroin, miten suolistoaan voi hoitaa sen lisäksi, että noudattaa FODMAP – ruoakvaliota. On tärkeää huomioida suoliston bakteerikannan tasapainottaminen, häätää mahdolliset haitalliset pöpöt ja korjata suoliston limakalvoa, jotta suoli toipuu.
No Comments