636
post-template-default,single,single-post,postid-636,single-format-standard,qi-blocks-1.2.5,qodef-gutenberg--no-touch,stockholm-core-2.3.3,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-9.4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive

Ihana Italia ja terveellinen kesäruoka

Ihana Italia ja terveellinen kesäruoka

Rakastan Italiaa! Ja rakastan sitä tapaa, jolla siellä tehdään ruokaa ja nautitaan siitä. Olemme perheeni kanssa viettäneet monena kesänä lomia Italiassa omaan perheen kesken ja mukavien ystävien kanssa.

IMG_0001

Aina reissuilla on herkuteltu hyvällä ruualla aitoon italialaiseen tapaan: helposti ja herkullisesti. Italialaistenhan sanotaan jo lounaalla pohtivan tärkeää kysymystä siitä, mitä syödään illalla :). Näin meillekin joskus käy.  Usein talomme ovat sijainneet sen verran syrjässä, että olemme jääneet iltaisin talolle laittelemaan ruokaa ja rentoutumaan sen sijaan että olisimme lähteneet ravintolaan. Tällä kertaa matkamme suuntautui Liguriaan, Lericiin, josta vuokrasimme talon. Talo tuli valittua pitkälti näkymän perusteella 🙂  Ruuan on lomalla valmistuttava nopeasti ja vihannekset ja kana valmistuvat helposti uunissa. Vihannesvuoassa oli tällä kertaa uusia perunoita, munakoisoa, sipulia, kesäkurpitsaa ja tomaattia, sekä rutkasti valkosipulia kokonaisina kynsinä. Ja mausteena yrttisekoitusta. Oliiviöljyä oli niin paljon etten kehtaa kertoa :-D, mutta se tekee tästä vihannesvuoasta maukkaan. Rasvojahan ei tarvitse pelätä :-D. Kanoissa oli niissäkin valkosipulia, oliiviöljyä ja tuoreita yrttejä (taisi olla salviaa ja rosmarinia). Ja paljon sitruunaa, se on mureiden ja hyvänmakuisten fileiden salaisuus.IMG_0015

 

On ihanaa käydä italialaisessa ruokakaupassa, vaikka se olisikin arkinen marketti. Vihannesosastolla nimittäin voi ihastella tuoreiden, (toivottavasti) lähellä viljeltyjen vihannesten ja hedelmien runsautta. Tulee helposti hamstrattua… mutta eipä hintakaan päätä huimaa. Juustotiski on toinen paikka, jossa koen helposti hiukan heikotusta. Muistan ikuisesti sen pienen tavallisen laitakaupungin Conadin, jonka juustotiski oli kuin paraskin herkkukaupan osasto. Yleensä en juuri maitotuotteita syö, mutta Italiassa maistuvat nekin. Eritysesti mozzarella ja vuohenjuustot.

IMG_0016

Pasta kuuluu Italiansyömisiin myös. Sieltä löytyy nykyisin myös gluteenitonta kiitettävästi. (Tässä yhteydessä muuten gluteenittoman pastan etsijöille: Semperillä on uusi hyvä tuote, löysin K-marketista :). Se on tehty täysjyväriisistä ja on luomulaatuista. Vihdoin kunnollista pastaa, joka ei ole pelkkä tärkkelyspommi.) Mutta takaisin Italiaan ja pastaan. Itse asiassa pasta ei lukeutu varsinaisiin terveysruokiin, mutta oikein yhdisteltynä ja kohtuuannoksena ja harvakseltaan nautittuna se voi sopia aivan hyvin monen ruokavalioon. Pasta ei rakenteensa vuoksi nosta verensokeria niin nopeasti kuin vaikka samanlainen annos vaaleaa leipää. Ja tämä jos mikä on hyvä uutinen :)! Alla olevassa annoksessa lisäsin sekaan kuullotettua sipulia ja valkosipulia, joihin sekoittelin papuja. Lisänä on myös reilusti tuoretta lehtipersijlaa ja basilikaa. Niin, ja onhan sitä oliiviöljyä tässäkin annoksessa, samoin kuin rippunen himalajan suolaa ja mustapippuria.

IMG_0006

Italiassa ja tietysti ihan kotioloissa ja mökillä on helppo syödä hiilaritietoisestikin. Valitaan vihanneksia ja meren antimia. Hyvänmakuinen lisä lohelle oli punapippuri. Munakoisoa sai marinoituna ja grillattuna lisukkeena.

 

IMG_0009

 

Hiukka eksoottisempi ruoka oli tuo mustekala – joka ei kylläkään löytynyt minun lautaseltani eikä tule löytymäänkään 😀 vaikka hyvältä lienee maistunut.

 

IMG_0012

 

 

Onneksi suomalainen versio yksinkertaisesta kesäruuasta maistuu vähintään yhtä hyvälle. Kokonainen kala vain grilliin ja ihania suomalaisia vihanneksia, paljon yrttejä ja salaattia seuraksi. Nam!

Tags:
No Comments

Post a Comment

css.php