274
post-template-default,single,single-post,postid-274,single-format-standard,qi-blocks-1.0.6,qodef-gutenberg--no-touch,stockholm-core-2.3.3,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-9.4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive

Kahvittelun hyödyt ja haitat

Kahvittelun hyödyt ja haitat

Luin juuri tutkimuksen, jossa johtopäätöksenä oli, että kahvi saattaa ehkäistä tai ainakin  jarruttaa Alzheimerintaudin etenemistä. Tutkimuksessa koehenkilöinä oli ihmisiä, joilla oli jo havaittavia muistisairauden oireita. Kolme kuppia päivässä on näiden tutkijoiden mukaan sopiva päivittäinen annos. Mutta, mutta… Taaskin unohtuu yksilöllisyys.

Hermostumista ja univaikeuksia kahvista?

Jos nyt alat juoda kolme kuppia kahvia päivässä, voi olla, että yksilöllinen sietorajasi ylittyy. Jotkin saavat ”ylivilkkaus”-oireita jo yhdestä kupillisesta, toiset kahdesta. Jotkut voivat juoda kahvia hyvinkin tuon kolme kuppia päivässä, mutta voivat silti ihan hyvin.

Olen myös huomannut joidenkin asiakkaideni kohdalla, että kahvin juonnin rajoittaminen parantaa huomattavasti nukkumista eikä öistä heräilyä ole enää samaan tahtiin kuin kahvikissa-aikoina. Lapsilla ja nuorilla tehty pohjoismainen tutkimus osoitti, että paljon (paljon on taaskin yksilöllistä) kolajuomia, energiajuomia ja muita piristäviä juomia juovat lapset kärsivät muita enemmän huonosta unen laadusta. Myös ahdistusta ja levottumutta esiintyi muita enemmän. Tämän luulisi pätevän myös aikuisiin.

Jos taas kärsii suolisto – tai mahalaukun oireista, ei kahvi todellakaan ole ystävä. Kahvi ärsyttää jonkin verran suolistoa ja mahalaukkua joten kahvin poisjättäminen saattaa helpottaa suolisto-oireisia.

Ja stressaantuneena kannattaa vältellä liikaa kahvinjuontia, sillä kahvi lisää stressihormoni adrenaliinin tuotantoa ja näin ollen stressin tunnetta. Sen sijaan  vihreä tee laskee kierroksia ja rauhoittaa.

Mikä muu piristäisi?

Kahvin piristävä vaikutus loppuu parin kupillisen jälkeen, joten kannattaakin kokeilla myös muita piristyskeinoja jos vaikkapa työn ääressä väsyttää. Näitä ovat esimerkiksi sopivan mittainen jalottelutauko, veden juominen (usein tehokas!), riittävä yöuni 😉 ja verensokerin tasoittaminen nopeiden hiilarien välttämisellä ja sopivalla välipalalla. Lyhyt hiljentymistuokio silmät kiinni on hyvä keino virkistyä ja saada stressitasojakin alemmas.

Tags:
No Comments

Post a Comment

css.php