500
post-template-default,single,single-post,postid-500,single-format-standard,qi-blocks-1.2.5,qodef-gutenberg--no-touch,stockholm-core-2.3.3,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-9.4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive

Sokeri – kaiken pahan alku ja juuri vai ihan ok?

Sokeri – kaiken pahan alku ja juuri vai ihan ok?

”Liikkujalle vaikka joka päivä”, ”Luonteva sokeriannos on yksi leivonnainen tai jäätelö”, ”Malttia makeanhimoon” – Tällaista teksiä on tämän päivän Hesarissa. Juuri kun on ollut tärkeää keskustelua sokerin vaaroista ja kansasta sadat tuhannet kärsivät sairauksista, joihin sokeri on yksi pääsyyllisistä. Ehkä noilla kommenteilla halutaan saada aikaan keskustelua?

Ihmisillä ei ole ymmärrystä siitä, mistä kaikkialta sokeria tulee ja kuinka paljon. ”Terveysmuroissa”, maustetussa jugrtissa ja valmiskastikkeissa on sokeria roppakaupalla ja lisäksi tulee tuo ”luonteva sokeriannos” jokapäiväisen palaveripullan ja suklaan muodossa. Olemme tottuneet sokeriin! Ja se on oikeasti myös addiktoivaa, tutkimusten mukaan jopa yhtä addiktoivaa kuin huumeet aktivoidessaan hyvänolonkeskusta aivoissa. Sokerin syöminen ja sen aiheuttamat ongelmat eivät siis ole vain yksilön omaa syytä vaan riippuvuuden aiheuttamaa. Tästä pitäisi puhua. Ja mitä auttaa tällainen kehoitus samaisessa artikkelissa? ”Ylipainoisen on hyvä tyydyttää makeannälkäänsä marjoilla ja hedelmillä”. Niinkuin tuo ihminen ei sitä itse tietäisi!

Kaiken lisäksi sokeri on tunnepitoinen juttu. Juhlahetket on kuorrutettu sokerilla. Saamme hyviä tunteita, kun ajattelemme kahvi – ja pullahetkeä. Ja kun on kurjaa, haemme hyviä tunteita suklaasta. Ihan ymmärrettävää sinänsä.

Kärsitkö sokerinhimosta?

Katso Bitten Jonsson’in sivuit. Saatat yllättyä.

Sokerin haitat

Otsikkona voisi myös olla ”jos haluat aknen ja diabeteksen niin syö sokeria”. Mikä sokerista sitten tekee niin haitallista? Eikö se ole vain tyhjiä kaloreita, joista ei tarvitse välittää (kuka nyt tyhjästä välittäisi :))? Harmi kyllä, sokeri ja nopeast sokeroituvat hiilarit, etenkin valkoiset jauhot, valkoinen riisi, perunan tärkkelys ja muut tärkkelykset, nostavat verensokerin nopeast ylös. Korkea verensokeri lisää kehon tulehdustilaa, lihottaa vaikka kalorimäärä olisi ok, saa aikaan diabetesta (kakkostyypin diabetesta jo lapsilla), aiheuttaa aknea ja muita ihon tulehduksia sekä vaarantaa aivot. Jo hienan koholla oleva verensokeri vaurioittaa aivoja ja heikentää niiden toimintaa, on uusimman tutkimuksen päätelmä.

Verensokerin heilahtelun vaikutuksen on varmasti jokainen joskus kokenut: ensin tuntuu ihan hyvältä, mutta tunti, kaksi reilun hiilarinannoksen jälkeen iskee totaalikooma ja aivojumi. Kun verensokeri kohoaa nopeasti korkealle, se romahtaa siitä seuraavan runsaan insuliinin vaikutuksesta hyvin matalalle. Tästä seuraa voimakas väsymys ja myös rasvan varrastointi. Energia, joka ei mennyt heti käyttöön, varastoidaan rasvasoluihin, joilla on määrätön kyky varastoida sokeria rasvaksi. Siinä sitten saakin alkunsa ne kuuluisat jenkkakahvat. Iman että kalorimäärä olisi liiallinen.

Toimin asiantuntijana Kauneus ja terveys – lehden jutussa, jossa käsiteltiin sokerin haittoja iholle. Lue juttu: KT0714_sokeri ja iho. Jutusta löytyy mielenkiintoinen sokerimäärätaulukko.

Pahimmat sokerit

Erityisesti glukoosi-fruktoosisiirappi, fruktoosi-glukoosisiirappi, glukoosisiirappi, maissisiirappi, tärkkelyssiirappi, ynnä muilla vastaavilla nimillä kulkevat ovat ihmisen muokkaamia teollisia sokereita. Ne saavat maksan rasvoittumaan ja verensokerin kohoamaan todella nopeasti. Miksi niitä käytetään? Siksi, että ne ovat halpoja.

Parhaimmat sokerit

Intiaanisokeri ja Agave-siirappi sisältävät hiukan ravintoaineita, joten ne eivät ole täysin tyhjiä kaloreita. Ne saattavat myös nostaa verensokeria hiukan hitaammin kuin valkaistu sokeri ja hedelmäsokeri. Hunajassa on myös terveysvaikutuksia. Mutta näidenkin kohdalla kannattaa muistaa, että ne ovat silti sokeria,..

Entäpäs makeutusaineet?

Huh, ojasta allikkoon. Aspartaami vaikuttaa hermostoon ja lisäksi se ja muut keinomakeutusaineet  eivät huijaa viisasta elimistöä. Se alkaa odottaa kaloreita, kun makean aistimus syntyy ja näin niiden käyttäjä huomaamattaan syö enemmän. Stevia on vaarattomampi, sillä se on kuitenkin luonnosta peräisin, ei keinotekoinen kemikaali. Stevia on usein kuitenkin teollisuuskäsitelty, joten kannattaa suosia mahdollisimman luonnollista versiota Monet myös kasvattavat steviaa, se on helppoa. Mielenkiintoinen tutkimustulos.

Miten irti sokerista?

Kaikki emme onneksi ole täysin sokerin otteessa ja liiallisesta sokerin ahmimisesta pääsee helpostikin eroon. Monen kohdalla on tominut seuraava resepti:

  • Älä syö sokeria 🙂IMG_1629
  • Syö säännöllisesti, 4-6 ateriakertaa päivässä
  • Syö aterioita, joissa ei ole liikaa hiilareita. Vältä isoja annoksia pastaa, riisiä, perunaa ja leipää
  • Katso ettet saa piilosokereita, lue tuoteselosteet ja vältä ylipäänsä valmiita ruokia ja osittain valmiita ruokia
  • Syö laadukasta, puhdasta ruokaa
  • Syö riittävästi rasvoja, jotta olet kylläinen aterian jälkeen
  • Syö riittävästi proteiinia
  • Täydennä tarvittaessa laadukkalla monivitamiinihivenaineella, kalaöljyllä ja tietysti D-vitamiinilla. Ravintoainepuutokset saavat meidät ahmimaan mitä vain
  • Hoida suoliston bakteeristo kuntoon

Kuvan herkku on liotetuilla chia-siemenillä ja psyllium-kuidulla puuromaiseksi tehty marja-smoothie, jossa on päällä kaurakermaa, saksanpähkinöitä, marjoja ja raakaruokosokeria, jonka voi hyvin jättää pois.

Kun himot ovat tasoittuneet, joka voi tapahtua jo muutamassa viikossa, (todellakin, olen nähnyt tämän itseni ja monen ihmisen kohdalla) voit satunnaisesti herkutella sokerillakin. Tällöin käytä maltilla ja harvakseltaan terveellisempiä sokerinlähteittä, tee itse raakaherkkuja. Juhlahetkinä voi relata ja maistella syttärikakkua hyvällä omallatunnolla, kun liika sokeri on siivottu arjesta.

No Comments

Post a Comment

css.php