1159
post-template-default,single,single-post,postid-1159,single-format-standard,qi-blocks-1.3.5,qodef-gutenberg--no-touch,stockholm-core-2.4.1,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-9.4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-8.2,vc_responsive

Matkasi kauniiseen ihoon alkaa ruokavaliostasi ja suolistostasi

Matkasi kauniiseen ihoon alkaa ruokavaliostasi ja suolistostasi

Oletko joskus kuullut väittämän, että ruokavaliolla ei olisi mitään vaikutusta iho-ongelmissa? Tämä ei tosiaankaan pidä paikkaansa – onneksi, sillä ravinnon muokkaaminen on terveellinen keino hoitaa myös ihon ongelmia. Vaikka siis edelleen kuulisit lausahduksen ”Et voi tehdä mitään ruokavalion avulla”, voit jättää tämän väitteen huomioimatta ja tukeutua tutkimustietoon. Vastaus kuuluukin ”Ehdottomasti voit tehdä todella paljon, mikä tilanteesi sitten onkaan 🙂 ” !

Myös suoliston yhteys ihoon on havaittu jo kauan sitten, mutta tästäkään asiasta ei ole ollut aiemmin riittävästi täsmällistä tietoa. Nykyisin tiedetään suolistonkin merkityksestä hurjan paljon enemmän ja meillä on saatavilla hyvinkin täsmällistä tietoa suoliston, ruokavalion ja ihon yhteyksistä. Puhutaan suoli-iho-akselistatai jopa suoli-aivo-iho-akselista.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että pystymme vaikuttamaan ihon kuntoon ruokavaliollamme aivan ratkaisevasti. Jos kärsit aknesta, liian herkästä ihosta, ennenaikaisesti vanhenevasta ihosta, kuivasta ihosta, atooppisesta ihosta, tai vaikkapa rosaceasta, on kaikkiin apua saatavilla muista keinoista kuin lääkkeistä tai perinteisistä voiteista. Matkasi kauniiseen ihoon alkaa ruokavaliostasi ja suolistostasi.

Jos koet usein suoliston oireita, olet luultavasti huomannut suoliston kunnon vaikutuksen myös ihoosi. Jos taas et tunne suurempia vaivoja, kuten turvotuksia, närästystä, liiallisia ilmavaivoja, ummetusta, ripulia, kipuja tai muuta häiritsevää suolistossasi, et ehkä ole tullut ajatelleeksi, että voisit vaikuttaa ihosi kuntoon – ja samalla koko terveyteesi lyhyellä ja pitkällä tähtäimellä – kiinnittämällä huomiota ruuansulatukseesi ja suolistosi mikrobikantaan. Suolisto ei aina oireile voimakkaasti tai sen oireiluihin on voinut tottua ja pitää niitä normaaleina, vaikka sen kunnossa olisi paljonkin parannettavaa.

Voit siis aina vaikuttaa terveyteesi ja ihosi kuntoon suolistosi mikrobikantaa parantamalla, avittamalla ruuansulatusta, valitsemalla ruokia, jotka sopivat juuri sinulle, sekä syömällä ruoka-aineita, jotka vähentävät matala-asteista tulehdusta ja lisäävät vitamiinien, hivenaineiden, antioksidanttien, kuitujen ja hyödyllisten rasvojen määrää. Myös probiooteilla on uuden tutkimuksen mukaan valtavan suuri vaikutus, kun halutaan parantaa ihon kuntoa.

Mikä on suoli-iho-akseli ja suolisto- aivo-iho-akseli?

 

Sekä suolisto, että iho toimivat esteenä, jotta vieraat, sairautta aiheuttavat eli patogeeniset mikrobit eivät pääse eteenpäin elimistöön. Suolisto ja iho toimivat myös osana hermostoa, sillä niillä on hermojen kautta yhteys aivoihin. Sekä suolistolla että iholla on myös oma mikrobiotansa eli tyypillinen mikrobikantansa, jossa hyödyllisillä bakteereilla on merkittäviä tehtäviä suoliston tai ihon toiminnoissa. Ihon mikrobiota on hyvin erilainen kuin suoliston ja nykyisin jo tiedetään, minkä tyyppinen on tyypillinen ihon terve mikrobikoostumus, vaikka se, kuten suoliston mikrobiotakin on hyvin tarkasti katsoen kaikilla hiukan erilainen.

 

Ihon mikrobiotan tärkeimpiä tehtäviä on pitää yllä tervettä tasapainoa haitallisten ja hyödyllisten mikrobien kesken. Aivan kuten suolistoon voi vaikkapa huonon, vähäkuituisen ja liian sokerisen ruokavalion, jatkuvan stressin tai antibioottikuurien seurauksena muodostua dysbioosi, voi iholle käydä samoin. Dysbioosista puhutaan, kun terve tasapaino menetetään ja huonot mikrobit saavat liikaa valtaa. Ihon dysbioosin seurauksena iho voi sairastua tai sen kunto heiketä.

 

Iho ja suolisto ovat siis vuorovaikutuksessa toisiinsa eri tavoin. Erityisesti mikrobit ja niiden tuottamat aineet ovat vuorovaikutuksessa merkityksellisiä. Mikrobien tuottamat aineet ovat mikrobien metaboliitteja, eli niiden aineenvaihdunnassaan synnyttämiä aineita, joita on hyviä ja huonoja ihmisen terveyttä ajatellen. Koska iho ja suolisto pystyvät olemaan toisiinsa yhteydessä, on niillä myös vaikutusta toistensa terveyteen – tosin suolistolla on enemmän merkitystä ihon terveyteen kuin toisin päin.

 

Aivoillakin on tässä monimutkaisessa yhteiselossa merkityksensä. Aivothan ovat elin, jossa tunne syntyy. Tämä tunne taas välittyy eteenpäin hermostoon ja endokriiniselle systeemille, jolloin tuotetaan hormoneita. Jos esimerkiksi tunne on hätä, huoli, pelko, kiire ja niin edelleen – eli stressi – välittyy aivoilta viesti lisämunuaisille, jotka tuottavat stressihormoneita: kortisolia, adrenaliinia ja noradrenaliinia. Näiden avulla elimistö valmistautuu alkukantaiseen ”taistele tai pakene”-reaktioon, jossa ruuansulatus heikkenee, verensokeri nousee ja niin edelleen – eli aineenvaihdunta muuttuu, jotta henkilö voisi toimia uhkaavassa tilanteessa.

 

Huoli, ahdistus ja stressi aiheuttavat suolistolle erittäin paljon haittaa. Pitkään jatkuessaan stressi aiheuttaa vuotavaa suolta ja dysbioosia, jotka puolestaan johtavat tulehduksen lisääntymiseen koko kehossa – myös iholla.

 

Jatkuva kiire ja suorittaminen, johon nykymaailmassa olemme tottuneet, eivät tosiaankaan ole ihmisen elimistölle normaali tilanne. Ruuansulatuksen heikkeneminen stressistä ja kiireessä syömisestä johtuen on monien suolistovaivojen alkusyy. Ruuansulatuksen heikkeneminen ja stressin tunne sinänsä saa aikaan suoliston mikrobikannan epätasapainoa, kun hyödyllisten bakteerien (asidofilukset, bifidobakteerit) määrät vähenevät. Ensimmäinen toimenpide suolistonsa hoitamisessa onkin kartoittaa oma stressitaso ja ottaa tarvittaessa käyttöön palautumista ja rentoutumista edistäviä tapoja. Stressiä voi hallita paremmin ja sen seurauksia lieventää, vaikka stressin aiheuttajaa ei pystyisikään sillä hetkellä poistamaan.

 

Suoliston vaivat näkyvät ihossa

 

Tämä aihe on valtavan iso! Siksi tässä vain alkupaloja. Kirjoittelen toiste lisää aiheesta 🙂 .

Erilaisten suolistovaivojen yhteyttä ihon kuntoon on tutkittu tieteellisesti. Itse olen huomannut yhteyden käytännössä, koska tapaan usein asiakkaita, joilla on jokin toiminnallinen vaiva suolistossaan.

 

Eräs ikävä vaiva on rosacea. Sen on nyt todettu olevan yhteydessä ohutsuolen bakteeriylikasvuun, eli SIBOon. SIBO on lyhenne sanoista small intestine bacterial overgrowth. Tässä tilanteessa ohutsuolen puolella kasvaa liikaa ja haitallisia bakteereita, joka voi johtua vaikkapa liian vähäisestä mahahapon tuotannosta – joka puolestaan voi aiheutua monestakin seikasta, esimerkiksi stressistä tai huonon ruokavalion aiheuttamasta suoliston rakennusaineiden puutteesta, jolloin solut eivät voi tehdä tehtäväänsä mahahapon tuotannossa riittävän hyvin. Tässä tutkimuksessa havaittiin, että rosacea on todella usein yhteydessä SIBOon ja että SIBOn parantaminen paransi rosacean. SIBOnkin hoitamisessa pitää lähteä liikkeelle ruokavalion korjaamisesta, vaikka haitallisten ylimääräisten bakteerien häätäminen antibiootilla tai yrteillä on myös tärkeää.

 

Pitäisikö napsia probiootteja?

 

Koska erityisesti dysbioosi, eli suoliston mikrobikannan epätasapainotila, on yhteydessä iho-oireisiin, on luonnollista lähteä etsimään apua probiooteista. Probiootteja, eli hyödyllisiä maitohappobakteereita, on saatavana kapseleina, jauheina ja esimerkiksi hapatettuina maito- tai kauratuotteina, joihin on lisätty probiootteja (ne eivät ole niin vahvoja kuin ravintolisämuotoiset).

Onkin aivan mahtavaa, että monista probioottikannoista on tutkimuksissa löytynyt apua iho-ongelmiin. Esimerkiksi Lactobacillus rhamnosus GG auttoi niitä, joilla oli allergian (IgE-vasta-aineet) takia atooppisen iho-oireita. Lactobacillus rhamnosusTB taas auttoi ihottumassa. Vaikka tässä mainitsen juuri nämä probiottikannat, kannattaa huomioida, että probiootit yleisestikin, kun valitset hyvän, tunnetun tuotteen, auttavat tasapainottamaan suoliston bakteeristoa, joka puolestaan vaikuttaa ihon kuntoa parantavasti.

Akne on ihon sairaus, joka vaatii kokonaisvaltaista ihon- ja terveydenhoitoa. Mutta probiooteista voi olla myös iso apu aknen hoidossa. Lactobacillus rhamnosus SP1on probioottilaji, jonka on todettu auttavan.  Kannattaa googlata, tätä probioottia löytyy myös Suomesta nimellä Gut Guide Pro Villus.

Kuiva iho voi osin olla seurausta suoliston tilanteesta. Tietyt, epätoivotut bakteerit voivat tuottaa ihmisen terveydelle haitallisia fenoleita aineenvaihduntatuotteinaan. Ne voivat tutkimuksen mukaan haitata keratinosyyttien eli ihosolujen toimintaa, joka voi aikaansaada erilaisia iho-ongelmia, kuten liiallista kuivuutta. Bifidobacterium Breve ja prebiootit, eli hyviä bakteereita kasvattavat kuidut (tässä GOS eli galakto-oligosakkaridit) toivat tässä tutkimuksessa helpostusta, mutta samanlaisia vaikutuksia varmasti saadaan myös muilla probiooteilla ja prebioottisia kuituja sisältävillä ruuilla (ks aikaisemmat kirjoitukseni).

Ihon ja suoliston terveys näkyy kauniina ihona. Probioottien Lactobacillus paracaseiNCC2461 ja Bifidobacterium longum sp:n on todettu vahvistavan ihon suojamekanismeja ja parantavan sen immuunisysteemiä. Näin iho ei reagoi niin helposti ulkoisiin ärsykkeisiin.

Ravinto, joka hoitaa ihoa

Ensinnäkin on tärkeä mieltää, että ravintohan kulkee suoliston kautta 🙂 . Pelkästään vaikkapa ravintolisien popsiminen ei välttämättä siis auta, jos suolisto on heikossa kunnossa, jolloin ravinto  ei ehkä pilkkoudu ja imeydy riittävän hyvin – ravintolisätkään eivät tällöin välttämättä imeydy hyvin. Oireena ravinnon heikosta sulamisesta on usein, mutta ei aina, turvotusta, kaasunmuodostusta, röyhtäilyä vaihtelevin voimakkuuksin. Kannattaakin tutkailla, millaista ravintoa on viime vuodet syönyt, onko ollut lääkkeitä ja antibioottikuureja, onko ollut stressiä ja kiirettä ja onko vaikkapa altistunut homeelle kotona tai töissä, tai kemikaaleille ruuasta tai ympäristöstä. Muun muassa nämä ovat tekijöitä, joita usein löytyy suolistovaivojen taustalta.

Ensin siis kunnostamme suolistoa. Joskus pitää olla jonkin aikaa rauhoitusruokavaliolla, jotta pahimmat oireilut saadaan kuriin. Niin suoliston, kuin ihonkin hoidossa on monesti hyötyä ravintolisistä, mm Omega 3- ja 7-rasvahapoista, A-vitamiinista, sinkistä ja E-vitamiinista. Myös C- ja D-vitamiinit ovat tärkeitä. Ruuan sulamiseen pitää kiinnittää erityshuomiota, jolloin kunnollinen pureskelu ja rauhoittuminen ruokailuun nousevat hyvin tärkeiksi asioiksi joka päivä. Myös itse ravinto on tietysti tärkeä ja esimerkiksi ravinnon sisältämät antioksidantit ja kuidut ovat erittäin tärkeitä niin suolistolle kuin ihollekin. Ravinnon kasvis- ja kuitupitoisuus on monesti liian vähäinen, mutta molemmat ovat todella tärkeitä terveyden peruspilarille eli suolistolle, sillä niillä ruokitaan suoliston miljardit mikrobit tyytyväisiksi. Myös tulehdusta vähentävällä ruokavaliolla ja verensokerin hallinnalla saadaan hyviä tuloksia.

Kirjoitan toiste suoliston viiden kohdan hoito-ohjelmasta, sillä tästä kirjoituksesta on jo nyt tulossa tosi pitkä 🙂 .

 

 

No Comments

Post a Comment

css.php