158
post-template-default,single,single-post,postid-158,single-format-standard,qi-blocks-1.2.5,qodef-gutenberg--no-touch,stockholm-core-2.3.3,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-9.4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive

Onko kalorittomista makeutusaineista hyötyä?

Onko kalorittomista makeutusaineista hyötyä?

Kummallista, mutta totta. Keinomakeutusaineet kuten aspartaami, asesulfaami K, sakariini ja sukraloosi – jopa luonnollinen stevia- toimivatkin juuri päinvastoin kuin on tarkoitus. Ne saavat syömään enemmän, kasvattavat rasvakudosta, sekä alentavat aineenvaihdunnan tehoa.

Aineenvaihdunnan tason laskua ja lihomista

Tutkimus on tehty rotilla, mutta oletettavasti tutkimustulokset pätevät hyvin myös ihmisten kohdalla. Rotille syötettiin 14 päivän ajan jugurttia, joka oli makeutettu keinomakeuttajilla. Seurauksena tutkimuksen rotat todellakin lihoivat, sillä ne söivät enemmän. Niiden rasvamassa kasvoi ja niiden ruumiinlämpötila laski – joka osoittaa aineenvaihdunnan hidastumista – joka puolestaan aiheuttaa lihomista (tätä voi verrata esim kilpirauhasen vajaatoiminnan aiheuttamaan aineenvaihdunnan hidastumiseen, jonka seurauksena potilas lihoo).

Rotta, kuten ihminenkin, on rakennettu siten, että jo ruuan näkeminen ja haistaminen käynnistää ruuan käsittelyyn tarvittavien hormonien toiminnan, sillä aivot saavat viestin tulevasta ruuasta. Makea maku saa kehon odottamaan energiaa. Kun on siis syöty tai juotu keinomakeutettua, mahdollisesti jopa kaloritonta ruokaa tai juomaa, ruokahalu syttyy ja henkilö haluaa syödä jotain.

Siispä, kun syömme makeaa, niin ottakaamme ihan perinteistä makeaa. Ja makeuttaahan voi myös raakaruokosokerilla, jossa on myös mineraaleja, sillä sitä ei ole ”puhdistettu” eli raffinoitu. Myös agave-siirappi ja iki-ihana hunaja ovat hyviä makeuttajia. Hunajahan on myös erittäin terveellinen valinta, kinhan sitä ei kuummenneta liikaa.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18298259

http://drhyman.com/artificial-sweeteners-could-be-sabotaging-your-diet-3255/?utm_source=Publicaster&utm_medium=email&utm_campaign=drhyman%20newsletter%20issue%20#34&utm_content=Get+the+story

No Comments

Post a Comment

css.php