927
post-template-default,single,single-post,postid-927,single-format-standard,qi-blocks-1.0.6,qodef-gutenberg--no-touch,stockholm-core-2.3.3,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-9.4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive

Piileekö kehossasi hiljainen tulehdus – näin se sammutetaan (Osa 2)

Piileekö kehossasi hiljainen tulehdus – näin se sammutetaan (Osa 2)

Kirjoituksen ykkösosassa käsittelin verensokeria ja sitä, mitkä ruoka-aineet nostavat sitä eniten. Nyt on vuorossa ruoka-aineista yliherkkyyttä aiheuttavat ruuat. Yksittäisillä ruoka-aineilla voi olla iso merkitys! Gluteeni on yksi niistä, mutta mikä tahansa ruoka-aine vo olla ongelma.

Poistuuko tulehdus tosiaan verensokerin tasoittamisella?

Joku kysyi ensimmäisen osan luettuaan, että onko valkojauhotuotteiden ja sokerin vähentäminen tosiaan se keino, jolla vatsamakkara lähtee (muistetaan tässä kohtaa, että vatsaontelo- eli viskeraalirasva on yksi tulehdusta tuottavista asioista). Ei ollut kuulemma lähtenyt. Ja siinä kohtaa tuleekin se kuuluisa ja niiiiin ärsyttävä ”mutta”: mutta jos edelleen ruokavaliossa on paljon hiilareita (ruokavaliossa on niitä tosi helposti ihan liikaa) ja liian vähän terveyttä edistäviä rasvoja? Entä ruokarytmi? Entä oikean ruuan määrä vai mennäänkö välipaloilla? Liian monet herkkupoikkeukset? Entä suoliston kunto? Huono bakteerikanta saa ruuasta enemmän energiaa irti – sekin pitää huomoida. Entä proteiinin määrä ruokavaliossa? Kasvisten määrä? Liikunnan määrä ja laatu? Nukkuminen? Stressin määrä ja aiheuttajat? Ja niin edelleen. Yksiselitteistä vastausta tässä ei varmasti ole, eiväkä asiat ole useinkaan vain yhdestä asiasta kiinni.

Yliherkkyys ruoka-aineille

Tämä on myös asia, joka ei ole yleisesti tiedossa. Allergiat tunnetaan, mutta olen vain harvoin kohdannut henkilön, jolla lääkäri on teettänyt IgG-vasta-ainetestin. Niitä on kuitenkin saatavilla, hinta vaihtelee alle sadasta eurosta laajoihin muutaman satasen testeihin. Testiä varten otetaan verikoe.

Kenen olisi järkevää teettää tällainen testi? Useimpien, joilla on sitkeitä suolisto-oireita, tai muita oireita (alla), joille ei löydy syytä. Myös ärtyneen suolen yhteydessä on tutkittu asiaa, mutta todettu että yliherkkyysruoka-aineet eivät ainakaan aina ole syy oireisiin. Mutta ne voivat olla syy joillain – tai osasyy nyt ainakin.

Muuten, 13.4 suolisto-aiheisella luennollani käsittelen myös ruoka-aineyliherkkyyksiä. Ilmoittaudu pian mukaan, jos aihe kiinnostaa!

IMG_1666

Ruoka-aine yliherkkyys: oireet

Oireet vaihtelevat paljon. Niitä ovat muun muassa suolisto-oireet, iho-oireet, nesteturvotus, aivastelu, nenän vuotaminen (kuten allergiassa), päänsärky, ”aivosumu”, huono olo, nivelkivut ja niin edelleen.

Ruoka-aine yliherkkyys: ruokien välttäminen ja kierrätys

Oireet voivat tulla jopa kahden päivän viiveellä, siksi niitä on vaikea paikantaa ilman testiä. Yliherkkyys voi periaatteessa kohdistua mihin tahansa ruoka-aineeseen. Teetin taannoin itselläni testin ja olin lievästi yliherkkä pecan-pähkinälle, maidon proteiinille, leikkopavuille ja banaanille. Onneksi avocado ei ollut listalla :-D, syön sitä joka päivä, nam… Vältin näitä kuukauden ja siinä ajassa vasta-aineet poistuvat, kun altistusta ei tule. Muutenhan yliherkkyys vain voimistuu ja kestää kauemmin päästä siitä eroon.

Periaatteessa olisin voinut myös noudattaa ns neljän päivän rotaatioruokavaliota näiden suhteen, mutta minusta oli helpompi vain olla ilman. Voimakkaissa yliherkkyysreaktioissa on syytä poistaa tuo ruoka – aine ja ottaa huomioon myös yliherkkyyttä aiheuttavien ruoka-aineiden sukulaisruoka-aineet. Esimerkiksi jos yliherkkyys kohdistuu munakoisoon, on otetttava huomioon muut koisokasvit: chili, paprika, peruna sekä tomaatti ja kierrätettävä niitä, eli noudattaa yllä mainittua rotaatiodieettiä. Kaikilla ruoka-aineilla on sukulaisia ja ne ovat joskus aika arvaamattomia, sillä ne perustuvat kasvien sukuihin – tiedätkö esimerkiksi mitkä ovat ruusujen luokkaan kuuluvia lajeja? Tai mihin luokkaan kaneli voisi kuulua?

Yleisimpiä yliherkyyttä aiheuttavia ruoka-aineita

Jos epäilee ruoka-aineyliherkkyyttä, mutta ei pysty ottamaan testiä, voi kokeilla poistaa määräajaksi tietyt ruoka-aineet. Tässä on huomioitava, että jos yliherkkyys on voimakas, pitäisi kyseinen ruoka-aine poistaa puoleksi vuodeksi ruokavaliosta. Ilman testiä ei tietenkään voi tietää, kuinka voimakas yliherkkyy on mahdollisesti kyseessä.

Nämä ruoka- aineet ovat tyypillisiä: maitotuotteet – myös voi on maitotuote 🙂 , vehnä, gluteeni, hiiva, tattari, soija, sitrushedelmät, pähkinät. koisokasvit, kananmuna ja maissi. Voit kokeilla poistaa nämä 6 viikoksi ja tunnustella, paraneeko olosi. Voit esimerkiksi kokea turvotuksen laskemisen ja sitä kautta painon laskun. Ai miksikö? Siksi, että yliherkkyydet ylläpitävät tulehdusta ja se puolestaan turvotusta.

Gluteeniyliherkkyys

Gluteeniviljojen, varsinkin vehnän, poistaminen tuo usein helpotusta suolisto-ongelmiin kuten turvotus, ripulointi, ummetus, kivut, krampit.. Joku voi olla yliherkkä gluteenille ihan syntyjään ja toinen voi herkistyä, kun suolistobakteeristo heikkenee antibiooteista, stressistä tai heikkolaatuisesta ruokavaliosta johtuen (keho ei pysty uudistumaan ja korjaamaan, jos sillä ei ole rakennusaineita). Yliherkkyys voi näkyä IgG-testissä tai sitten ei. Yksi tilanne on ärtyneen suolen oireyhtumä, jossa suoli ei kestä tiettyä hiilareita eli FODMAP-hiilareita. Silloin gluteeniviljat voivat aiheuttaa ongelmia myös tai pelkästään sisältämiensä fruktaanien takia.

Yliherkkyydet ja suolisto

Jäljet johtavat niin sanotusti sylttytehtaalle ja nyt tuleekin huonoja uutisia – sorry. Jos jatkuvasti syö ruokia, joille on yliherkkä, joutuu suoliston yhteydessä toimiva immuunipuolustus turhaan hommiin joka kerta, kun se tunnistaa tuon vieraana tunkeilijna pitämänsä aineen. Immuunikudosta on paljon juuri suoliston yhteydessä, sen erottaa ohutsuolesta vain yksi solukerros. Jos yliherkkyysruoka-aine saa suolen ”vuotamaan” eli läpäisemään liikaa, pääsevät yliherkkyyttä aiheuttavat ruoka-aineet eteenpäin sinne mihin niiden ei kuuluisi joutua, eli suolen ulkopuolelle. Ja siitä siis johtuu immuunipuolustuksen hyökkäys (vasta-aineet ja tulehdusaineet), joka vain voimistuu jos hyökkääjää ei poisteta ja vasta-ainetuotanto lisääntyy. Samalla tilanne pitää yllä tulehdustilaa ja vuotavaa suolta. Ja kun suoli vuotaa, syntyy helposti uusia yliherkkyyksiä…

Siispä: pitää selvittää yliherkkyysruoka-aineet, poistaa ja kierrättää niitä – jotta kierre saadaan katkaistua. Lisäksi pitää auttaa suolistoa tervehtymään. Probiootit, L-glutamiini, vitamiinit, hivenaineet ja oikeanlaiset rasvat ovat ainakin hyviä keinoja :-).

Ensi kerralla rasvojen merkityksestä hiljaisen tulehduksen näkökulmasta 🙂

 

4 Comments
 • Anu

  14.4.2016 at 18:55 Vastaa

  Hyvä kirjoitus, jälleen kerran!
  Yksi elementti, joka itsellä tuli viime kuussa eteen on entsyymit. Voisitko avata aihetta tulevissa blogikirjoituksissa; mitä ovat, hiipuuko niiden tuotanto iän myötä ja mistä niitä saa (hyvät korvaavat ruuat tai lisäravinteet). Ymmärtääkseni vitamiineista, omegakapseleista ei ole hyötyä keholle ilman näitä entsyymejä.
  Ja mistä tunnistaa vajeen entsyymintuotannossaan?
  Mukavaa kevättä!

  • Annika

   15.4.2016 at 09:31 Vastaa

   Kiitos! Mielenkiintoinen aihe tuokin. Entsyymithän ne pitävät meidät liikkeellä, biokemiallisiinn reaktioihinhan perustuu ihmisen kehon toiminta. Katsotaan josko siitä syntyisi kirjoitus jossain vaiheessa :-)!

 • Marjo

  19.4.2016 at 20:34 Vastaa

  Kiitoksia tästä blogista! Itselläni on vuosia ollut vatsaoireita ja lääkärissä on tullut ravattua. Mitään ei ole tutkimuksissa löydetty. Nyt kun olen kokeillut FODMAP ruokavaliota, olen saanut apua. Mukava kun tästä aiheesta on nyt tällainen oma bloginsa!! ? Mitä mieltä sinä olet rasvattomista maitotuotteista? Entä kauramaidosta? Kannattaako käyttää tällaisen suolisto-ongelmaisen?

  • Annika

   26.4.2016 at 23:06 Vastaa

   Hei mahtavaa, kun olet saanut helpotusta oireisiin! En oikein ole rasvattomien maitotuotteiden ystävä 🙂 . Mielummin luonnollisin mahdollinen vaihtoeto, eli luomukevytmaitoa, jos jotain maitoa haluaa käyttää. Lisäksi,monille maitotuotteet aiheuttavat ongelmia, vaikka laktoosittomia olisivatkin ja joskus maitotuotteet hallitsevat ihan liikaakin ruokavaliota. Kauramaidot sopivat useimmille ja Oatlyllä on hyvä luomu-laatuinen.

Post a Comment

css.php