21888
page-template-default,page,page-id-21888,page-child,parent-pageid-21767,qi-blocks-1.3.1,qodef-gutenberg--no-touch,stockholm-core-2.4.1,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-9.4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-7.7.2,vc_responsive
Title Image

Tietoa ravintovalmennuksesta

Mihin ravintovalmennuksesta voi saada apua ja mitä ravintovalmennus on?

 

Apua tietoviidakkoon

 

Meillä kaikilla on pääsy rajattomaan määrään tietoa, myös ravintoasioista. Pelkän tiedon tarjoaminen ei olekaan tarjoamani ravintovalmennuksen tarkoitus, vaikka oikean tiedon tarjoaminen on toki myös tärkeää. Ammattilaisena minun tehtäväni on seuloa tietoviidakosta oleellinen asiakastani varten. Tehtäväni on myös selventää, mikä on tärkeintä kussakin tianteessa.

Olemme kaikki erilaisia: eri ikäisiä, eri elämäntilanteessa, eri sairaus/terveys-historia takanamme, eri tavoitteet ja oma, yksilöllinen kehomme ja aineenvaihduntamme. Tästä syystä ruokavalio ja muut ohjeet voivat poiketa yksilöiden välillä toisistaan hyvinkin paljon. Ei ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa syödä, vaikka tietyt asiat pitääkin varmistaa. Etenemistahti ja tuen tarve muutoksissa vaihtelee myös henkilöittäin. Koko tämän paketin miettiminen kuuluu ravintovalmentajan tehtäviin ja sen tarkoitus on taata sinulle paras mahdollinen lopputulos.

 

Ravinto-ohjeiden lisäksi kokonaisvaltaisuutta

 

Syömiseen ja terveelliseen ruokavalioon liittyy paljon muitakin asioita kuin se, mitä lautasella on: syömisen ajoitus, syömiseen liittyvä psykologinen puoli, ravinnon sulaminen ja imeytyminen, suoliston bakteeritasapaino, kehoa rasittavien haitallisten ulkoisten tekijöiden määrä, stressitaso, liikunnan määrä ja elämäntilanne kokonaisuudessaan.

Kartoitamme ruokavalion ohella nämä muutkin tekijät ja laadimme eri osa-alueet huomioivan yksilöllisen suunitelman. Näin sinun on helppo hahmottaa hyvinvointisi kokonaisuus ja asioiden tärkeysjärjestys.

 

Tavoite selkeäksi

 

On hyvä määrittää tarkasti, mitä tavoittelee, jotta suunta on selvä. Ravintovalmentajanasi tehtäväni on määrittää kanssasi ne askeleet, joita sinun tulee ottaa jotta pääset tavoitteeseesi ja paljonko aikaa muutokseen varataan. Monesti on toimivinta edetä asia kerrallaan. Onnistumisen takaamiseksi on myös tärkeää hahmottaa, mitä kannattaa tehdä ensin ja mikä asia voi odottaa. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Muutoksen tekoon kannattaa varata aikaa.

 

Tukea, kannustusta ja sopiva muutosvauhti

 

Olet varmaan kuullut opista, jonka mukaan tarvitaan 21 päivää uuden tavan juurruttamiseen? Tämä pätee myös ruokavaliomuutoksiin. Ravintovalmennuksen tavoite on auttaa sinua juurruttamaan uusia, terveyttäsi ja hyvinvointiasi tukevia muutoksia pysyviksi. Jotkut muutokset ovat helppoja ja jotkut vaikeampia ja aikaavievempiä. Esimerkiksi tietyn tuotteen valitseminen toisen sijaan on helppoa, kunhan vain tiedät mitä valitset. Makeahampaan kolotuksen laannuttaminen ja uusien ruuanlaittotapojen omaksuminen taas voi vaatia hiukan aikaa ja tsemppiä. Kun käyt juttelemassa edistyksestäsi, saamassa vahvistusta ja pääset esittämään tarpeelliset kysymyksesi, pääset vähitellen eteenpäin tavoitteeseesi.

On tärkeää, että etenet itsellesi sopivaan tahtiin ja että koet ohjeet mielekkäiksi ja toteuttamiskelpoisiksi. Tapaamisen jälkeen voi tulla kysyttävää ja tarkennettavaa. Ensimmäisen käynnin hintaan kuuluukin, että vastaan sähköpostitse tapaamisessa läpikäytyihin asioihin kuuluviin kysymyksiisi – esimerkiksi kun haluat tarkennusta tietyn ruoka-aineen vaikutuksesta tai ravintolisän käytöstä.

Tunnin mittainen jatkokäynti sovitaan noin 6 viikon päähän ensimmäisestä tapaamisesta. Voimme sopia myös puhelinaikoja tarpeesi mukaan. On hyvä varata omalle muutoksen tekemiselle aikaa ja edetä asia tai muutama asia kerrallaan, etenkin, jos terveydentilassa on paljon haasteita.

 

Millaisissa asioissa ravintovalmennus voi auttaa?

 

Ravinnon laatu on perustavanlaatuinen asia meille kaikille, joten ruokavalion tarkistaminen asiantuntijan kanssa on lähes aina järkevää. Pelkkään ruokavalion tarkistamiseen ei myöskään tarvita useita käyntejä, vaan usein yksi tai kaksi keskustelua riittää.

Hyvä ravinto toimii tukena kaikissa tilanteissa, on sitten kysymys iho-oireiden lievittämisestä, stressin sietämisestä, särkyjen vähentämisestä, aivotoiminnan parantamisesta tai suolistovaivoista eroon pääsemisestä. Ravinnosta saamme rakennus– ja korjausaineet elimistöömme ja esimerkiksi ravinnon rasvoista keho muodostaa solukalvon osia ja hormonien esiasteita.

Sen lisäksi, että ravinto toimii rakennus – ja korjausaineena, monet antioksidantit, vitamiinit, hivenaineet ja rasvahapot vaikuttavat mm tulehduksen voimakkuuteenTulehdus on nykylääketieteen mukaan kaikkien epätasapaino- ja sairaustilojen taustalla. Monissa ruoka-aineissa on lisäksi erityisiä terveyttä edistäviä ominaisuuksia. Ravinnon avulla voimme siis vaikuttaa aivan solujen tasolle saakka, sinne missä kaikki tapahtuu.

 

Suolisto kuntoon

 

Suolisto on terveyden ja hyvän olon tyyssija ja siksi ravintovalmennuksessani kiinnitän siihen aina huomiota. Suoliston ja sen bakteeriston hoitaminen edesauttaa lähes kaikkien epätasapainotilojen palautumista. Tiesitkö, että suolistobakteeriston koostumus vaikuttaa myös lihomistaipumukseen? Ravinto vaikuttaa suoliston ja sen bakteeriston tilanteeseen oleellisesti, joten ravinnon laadun korjaaminen parantaa aina myös suoliston terveyttä.

Ruuansulatuksen ja monien suoliston vaivojen kohdalla ruokavalio-ohjelmasta on yleensä todella paljon hyötyä ja se saattaa joskus olla ainoa keino jolla vaiva lopulta asettuu. Ruokavalio on näissä tilanteissa yksilöllinen, mitään patenttiratkaisua joka sopisi kaikille, ei ole. Toki tiettyjä samankaltaisuuksia on riippuen vaivan laadusta. Ruokavalio-ohjelma ei luonnollisestikaan korvaa lääkärin hoitoa ja vaivan syy pitää aina selvittää.

 

Mitä ravintovalmennuksessa tapahtuu?

 

1.   Ennen tuloasi pyydän sinua palauttamaan esitietolomakkeet ja ruokapäiväkirjan

2.   Kartoitamme tavoitteesi ja askeleet tavoitteiden saavuttamiseksi

3.   Saat ohjeet tärkeimpiin muutoksiin ruokavaliossasi: mm. mitä lisäät ja mitä vältät

4.   Suosittelen tilanteeseesi sopivat ravintolisät ja ohjeistan niiden käytön (jos haluat käyttää ravintolisiä)

5.   Suosittelen sopivat testit ja lääkärikäynnin, jos ne ovat tarpeen

6.   Lähetän sinulle ruokaohje- ja tietopaketit

7.   Jatkotapaamisessa käymme läpi asiat, jotka olet tapaamiseen mennessä tehnyt, sen hetkisen vointisi ja suunnittelemme seraavat askeleet.

 

Ravintovalmennusta funktionaalisen lääketieteen periaattein

 

Funktionaalisen lääketieteen periaatteisiin kuuluu selvittää tilanteeseen johtaneet syyt, jotta korjaavat toimenpiteet voidaan valita oikein. Korjaamme siis syytä, emme vain peitä oiretta. Mietimmekin elämääsi ja sen tapahtumia taaksepäin, jotta ymmärrämme paremmin, mikä on johtanut nykyiseen tilanteeseesi.

Lue lisää funktionaalisen lääketieteen periaatteesta esittelystäni.

 

Ravintolisät

 

Ravitsemuksen saaminen yksilöllisesti sopivaksi ja tukemaan terveyttä tai tervehtymistä on kaikkein tärkeintä. Sen ohella voidaan joskus käyttää ravintolisiä, jotka esimerkiksi paikkaavat vuosien tai vuosikymmenten aikana syntyneitä puutostiloja ja nopeuttavat tervehtymistä. Ammattilaisena minun tehtäväni on suositella turvallisia, toimivia, tilanteeseen sopivia ravintolisiä – asiakas tietysti itse päättää mitä mahdollisesti ottaa käyttöön. Ravintovalmennukseen kuuluu tarkat ohjeet niiden laadusta, ottamismääristä – ja ajankohdasta. Tällä tavoin ravintolisistä saadaan kaikki hyöty irti. Ravintovalmennukseen ei sisälly tuotemyyntiä.

 

Testit

 

  • Ruuansulatuselimistön tilaa ja suoliston bakteerikantaa mittaavat testit, jotka auttavat selvittämään suolisto-ongelmien syitä, jotta ruokavalio ja muu hoito voidaan kohdentaa paremmin (lääkäri määrää ja vastaa)
  • Punasoluista tehtävä hivenainetilannetta mittaava testi, jotta nähdään millainen kehon hivenainetilanne on. Tämän perusteella ravintolisät voidaan valita oikein ja ottaa riittävä määrä. Koska suurin osa hivenaineista, kuten mangnesiumista, sijaitsevat kehossa solujen sisällä, on punasoluista (ei seerumista) tilanteen määrittävä testi hyvä
  • Ruoka-aineyliherkkyydet selvittävä testi. Ruoka-aineyliherkkyydet voivat olla syynä erilaisiin oireiluihin ja ne voivat ylläpitää esimerkiksi suoliston oireita. Yliherkkyystestin perusteella ruokavalio voidaan miettiä sellaiseksi, että vähitellen päästään eroon yliherkkyyksistä- tiettyjä ruokia vältetään tietyn aikaa tai kierrätetään ruokavaliossa
  • Rasvahappoanalyysi, joka näytää kehon rasvahappojen määrät ja suhteet verraten sitä terveisiin verrokkeihin. Tästä on hyötyä tilanteissa, joissa rasvahappojen määrällä ja tasapainolla on erityistä merkitystä: atooppinen ihottuma, erilaiset tulehdustilat, muistin heikkeneminen tai keskittymisvaikeudet, ym.
  • Ravintovalmentajanasi saatan myös suositella lääkärikäyntejä ja tavanomaisia lääketieteellisiä testejä tilanteen mukaan
  • Ruuansulatuksen ja suoliston tilannetta sekä hormonitasoja mittaavat testit teettää niihin perehtynyt lääkäri, jolle lähetän asiakkaani. Asiakas ottaa testitulokset jatkokäynnille mukaan, jossa käymme ne vielä läpi ruokavalion näkökulmasta.

 

Toimin yhteistyössä muiden asiantuntijoiden kanssa

 

Tämä tarkoittaa sitä, että tilanteen vaatiessa ohjaan lääkärille tai muulle ammattilaiselle. Lääkärikäynti on usein tarpeen erilaisissa suoliston alueen vaivoissa, jotta voidaan testein selvittää vaivan syytä tarkemmin. Monesti ruuan sulamisen ja imeytymisen tason ja bakteerikannan koostumuksen selvittäminen on tehtävä, jotta vaivojen syy selviää. Joskus lääkäri saattaa määrätä myös esimerkiksi hiivan, patogeenisten bakteereiden tai parasiittien häätökuurin.

Lääkärin hoitoa täydentää laadukas ruokavalio ja mahdolliset ravintolisät, jotka ovat ravintovalmentajan erityisalaa.

Tule ravintovalmennukseen – ota yhteyttä
css.php