126
post-template-default,single,single-post,postid-126,single-format-standard,qi-blocks-1.3.1,qodef-gutenberg--no-touch,stockholm-core-2.4.1,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-9.4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-7.7.2,vc_responsive

Suomalainen superfood

Suomalainen superfood

Hanki suojaa ja elinvoimaa suomalaisesta ruuasta

Suomalaisen superruuan, kuten marjojen, tehot on todistettu monin tutkimuksin. Superruokaa on moni muukin kotimainen ruoka-aine. Jos haluaa pitää vaikkapa diabeteksen loitolla, niin ruisleivästä, rasvaisesta kalasta ja mustikoista on apua. 

Marjat, ruis, kaura ja kala – siinä osa suomalaisesta superista

Lisäksi kaikki vihreät, sekä erityisesti kaalit ja sipulikasvit ovat tosi tehokkaita ruoka-aineita. Myös persilja ja muut yrtit pursuilevat suoja-aineita. (Kuvan merilevä ei kylläkään ole suomalaista, mutta superravinteikasta kyllä!) Talvella kannattaa syödä ituja ja versoja, ne ovat tuoreita ja täynnä ravintoaineita – toisin kuin pitkältä kuljetetuissa ja pitkään säilytetyissä ulkomaisissa kasviksissa. Niissä ravintoarvot väkisinkin heikkenevät. Moni edullinen ruoka-aine on hyvä valinta: porkkanat ja punajuuret muun muassa.

IMG_2268

Yllä olevaan on livahtanut myös ulkomainen superfood – levä :-). Merilevä on superhyvä jodin lähde. Jodin saanti voi jäädä vähiin, jos ei syö paljoa kalaa. Merilevää voi hankkia vaikka tuollaisina levyinä, joita voi murentaa ja ripotella ruuan päälle – maku on tosin aika voimakas.

Kun syöt näitä, niin huomioi vielä seuraavat jutut:

Ruisleipä: Jos et noudata gluteenitonta ruokavaliota ja voit syödä ruista, niin kannattaa katsoa aina pussin kääntöpuoli. Kaikki ruisleipä ei suinkaan ole pelkkää ruista. Moniin leipiin on laitettu lisättyä gluteenia, joka voi ärsyttää suolta (moni saa näistä vehnällä ja gluteenilla täydennetyistä ”ruisleivistä” vatsan turvotusta). Tavoitteeksi täysjyväruis, jossa leivässä ainoastaan ruista viljana. Eikä lisäaineita :-), please.

Marjat: määrällä on merkitystä. Kannattaa pyrkiä noin 2 desiin kotimaisia marjoja päivässä.

Kala: Vaihtelu on tärkeä juttu, jotta ei altistu jollekin tietylle ympäristömyrkylle liikaa. Harva vain syö muuta rasvaista kalaa kuin lohi. Mielestäni kalaöljykapselit ovat tässä pelastus. Kalassa saattaa olla muutakin terveellistä kuin sen sisältämä rasva, mutta kalan EPA ja DHA – rasvahapot ovat joka tapauksessa todistetusti hyvin tärkeä osa kalan terveellisyyttä. EPA ja DHA-rasvahappoja saa helposti kalaöljystä, mutta niiden laaduissa on suuria eroja. Kalaöljystä pitää aina selvittää, että se on kunnolla puhdistettu ja suojattu härskiintymiseltä.

Niin, tietysti pitää muistaa myös listata vältettävät ruuat… Jos nimittäin tehoruokien ohella kuuluu ruokavalioon paljon sokeria, keinomakeutusaineita ja huonolaatuisia rasvoja sisältäviä teollisia ruokia, eivät superruuatkaan pysty peittoamaan niiden kaikkia huonoja vaikutuksia :).

No Comments

Post a Comment

css.php