1027
post-template-default,single,single-post,postid-1027,single-format-standard,qi-blocks-1.3.1,qodef-gutenberg--no-touch,stockholm-core-2.4.1,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-9.4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-7.7.2,vc_responsive

Sokerikoukussa? Syyt voivat yllättää

Sokerikoukussa? Syyt voivat yllättää

Sokeri on paha juttu, sen kaikki tietävät. Mutta miksi? Sokeri on tietysti ylimääräistä energiaa, joka lihottaa ja lisäksi hampaat ovat vaarassa. Siinäkin on jo kylliksi syytä välttää sokeria, mutta tämän lisäksi sokeri ja muut nopeat hiilarit (kuten valkoinen vehnäjauho) tekevät muutakin hallaa terveydelle.Verensokerin nousut ja laskut myös sairastuttavat: korkea verensokeri – ja sitä myöstä korkea insuliinitaso lisäävät kroonista hiljaista tulehdusta, joka on sairauksien taustatekijä.

Sokeriaddiktio – onko se todellista?

Olen vuosien varrella tavannut lukuisia ihmisiä, jotka kertovat olevansa tiukasti sokerin otteessa. Syitä on ollut monenlaisia. Joku syö sokeria (kuten karkkia) iloon ja suruun, eli kyseessä on ainakin tottumus ja lohtu. Joku syö sokeria, kun pitäisi syödä oikeata ruokaa. Mutta olisiko kyse todellisesta riippuvuudesta? Tällaistakin mahdollisuutta on tutkittu ja vaikka (kuten aina 😉 ) lisätutkimusta tarvitaan, on Harvardin yliopiston professori David Ludvig tutkinut asiaa ja alustavasti näyttäisi siltä, että riippuvuuksissa aktivoituvat aivoalueet aktivoituvat myös nopean hiilarin aiheuttamassa nopeassa verensokerin nousussa ja romahduksessa. Tässä lainaus osasta testiä ja linkki Harvardin sivuille :

”After the men consumed the high-glycemic index milkshake, they had an initial surge in blood sugar levels, followed by a sharp crash four hours later. This decrease in blood glucose was associated with excessive hunger and intense activation of the nucleus accumbens, a critical brain region involved in addictive behaviors.”

Sokeriin addiktoituminen sisältää varmasti yksilöllisesti vyyhdin asioita, joista osa on tapoja, osa jonkun psyykkisen tai fyysisen tarpeen tyydyttämistä. Sokerikoukussa oleva voikin tutkailla, missä tilanteessa sokeria tulee syötyä.

Ateriarytmillä ja verensokerin tasoittamisella eroon riippuvuudesta

Näistä vuosien varrella tapaamistani enemmän tai vähemmän sokerikoukussa olevista ihmisistä monet ovat päässeet koukusta lopulta aika helposti. Tai siis, vaatiihan se aina jämäkkyyttä itsensä kanssa ja vaivannäköäkin, kun muuttaa tapojaan.  Mutta se määrä itsekunnioitusta, iloa ja hyvä olon lisääntymistä, hoikentumista ja tervehtymistä, mikä on ollut palkintona, on todellakin ollut vaivan arvoista!

Kunnolliset ateriat niin lounaalla kuin illalla, kunnon aamiainen ja välipalat lisäten laadukkaita rasvoja, kasviksia ja marjoja. Näin elimistö saa kaipaamansa tasaisen verensokerin ja roppakaupalla vitamiineja, hivenaineita, antioksidantteja ja kehoa rakentavia rasvoja. Elimistön hätä loppuu ja samalla loppuu sokerin syömisen himo ja tarve. Tällainen käytännön kokemukseen perustuva resepti on minulla tarjolla, kun se näyttää toimivan 🙂 . Keinon toimivuuden syy saattaa tosin löytyä suoliston puolelta…

 

Suolistobakteerit syynä sokerikoukkuun?

Suolistobakteeritkin saattavat olla osasyy siihen, että ihmisen mieliteko kohdistuu johonkin ruoka-aineeseen, kuten nyt vaikka suklaaseen. Eri bakteerit elävät eri ruuilla ja jos suklaata syömään tottuneet ovat ”yllättäin” päässeet lisääntymään, niin ne pystyvät kyllä viestittämään tarpeestaan saada lempiravintoaan.

Suoliston osuus ruokahimojen syntymisessä pitäisikin ottaa aina huomioon. Käytännössä nuo suklaata (tai jotain muuta) himoavat bakteerit pitää saada vähemmiksi lisäämällä prbioottisia kuituja ja vähentämällä sokerin syönti minimiin. Ihmisen hoikkuutta ja hyvää sokeriaineenvaihduntaa edistävät bakteerit pitävät kuiduista, etenkin prebioottisista kuiduista,joita löytyy runsaasti esimerkiksi sipulikasveista, parsasta, maa-artisokasta, linsseistä , kidney-pavuistaja voikukasta – esimerkiksi kuivattu voikukanlehtirouhe on hyvä lisäke esimerkiksi smoothieihin 🙂 .

Jos aihe kiinnostaa enemmänkin, niin katso esimerkiksi tämä.

Lainaus osasta linkattua tekstiä: “Bacteria within the gut are manipulative,” said Carlo Maley, PhD, director of the UCSF Center for Evolution and Cancer and corresponding author on the paper. “There is a diversity of interests represented in the microbiome, some aligned with our own dietary goals, and others not.”

Proteiinipitoinen ja prebioottisia kuituja sisältävä salaatti

Alla olevassa salaatissa on quinoaa, kevyesti kuullotettua kesäkurpitsaa ja paprikaa, höyrytettyä kukkakaalia, valkosipuli-yrtti- oliiviöljyssä marinoituja papuja ja kevyesti paahdettuja cashew-pähkinöitä (sopivat paahtamattominakin). Cashew-pähkinät sisältävät prebioottisia kuituja. Annoksesta saa paljon kuituja ja proteiinia quinoasta ja pavuista. Quinoasta tulee maistuvaa, kun sen keittää luomu-kasvisliemessä ja lisää sekaan hiukan laadukasta oliiviöljyä. (Huom – annos ei sovi ärtyneelle suolelle papujen ja cashew-pähkinöiden takia.)

 

 

p1030018

No Comments

Post a Comment

css.php