678
post-template-default,single,single-post,postid-678,single-format-standard,qi-blocks-1.3.1,qodef-gutenberg--no-touch,stockholm-core-2.4.1,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-9.4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-7.7.2,vc_responsive

Tehosta aineenvaihduntaasi liikkumalla – ja kuluta enemmän

Tehosta aineenvaihduntaasi liikkumalla – ja kuluta enemmän

Mitä aineenvaihdunta tarkoittaa ja miten se vaikuttaa energiankulutukseen?

Ihminen on luotu liikkumaan ja jos ei liiku, ei aineenvaihdunta pysy normaalina. Sanotaankin että istuminen on yhtä suuri riski terveydelle kuin tupakointi. Huipputerveellinen ruokavaliokaan ei voi korvata liikuntaa. On siis etsittävä keinoja liikunnan aloittamiseen, ellei se vielä ole rutiinia :).

Muuten, olen huomannut, että monelle sana ”aineenvaihdunta” tarkoittaa lähinnä suolen toimintaa :-D, mutta sitähän se ei siis tarkoita. Aineenvaihdunta tarkoittaa esimerkiksi sitä, miten keho käyttää saamaansa ruokaa energiaksi.

Esimerkki: kaksi eri ihmistä syö viikon ajan saman määrän ruokaa. Toinen lihoo, toinen ei. Syy on siinä, että toinen kuluttaa luontaisesti enemmän energiaa. Se voi myös johtua siitä, että sillä, joka ei lihonut, on parempi lihasmassa. Lihas nimittäin kuluttaa enemmän energiaa kuin läski :). Ja lihasmassa paranee liikkumalla, eikä tarvitse edes rehkä punttisalilla, ellei se innosta. Mikä vain liikunta lisää lihasmassaa vääjäämättä :-D. Toki lihasten rasittaminen kunnolla lisää lihasmassaa enemmän ja nopeammin.

Puhutaan myös aineenvaihduntasairauksista. Se voi tarkoittaa esimerkiksi suomalaisilla yleistä metabolista oireyhtymää, jossa vääränlaienn ruoka ja liikkumattomuus (väheksymättä stressin ja univajeen merkitystä) on saanut ihmisen kasvattamaan kunnon vatsakummun tai – saanut verensokerin kohoamaan yli kehon sietorajan ja veren sakeaksi rasvasta (ns triglyseridit ja kolesteroli).

Liikunta auttaa saamaan aineenvaihdunnan normaaliksi!

Hauskaa ja iloista liikuntaa vai pakkopullaa?

IMG_9082

Eräs nuorimies, jonka toimii PT:nä (tai hän nimittää itseään liikuntaterapeutiksi!) oli oivaltanut jotain tärkeää: ihminen motivoituu tekemisestä, joka on mukavaa. Kun liikuntakokemukseta jää hyvä mieli ja se oli kivaa, sinne lähtee toistekin.

Millainen liikunta siis olisi itsestä hauskaa? Se on varmasti ensimmäinen kysymys joka kannattaa selvittää kun aloittelee tai elvyttää liikuntaharrastusta. Voi olla että vanhemmiten nauttii jostain muusta kuin nuorempana… Itse kylläkin nautin edelleen musiikin tahtiin liikkumisesta, enkä vieläkään käy lenkillä :-D.  Huomaan, että olen itse tyyppiä, joka kilvoittelee mieluiten itsensä kanssa.

Mutta entäpäs se motivaatio? Miten sen saisi pysymään? Miten saisi lähdettyä talven pimeydessä liikkeelle tarpeeksi usein? Olisihan se mukavampaa kuvan kaltaisissa sääolosuhteissa…

Tunnista motivoituja – tyyppisi

Luin mainon kirjan: Grechen Rubin: ”Better than before” ja suomeksi Tee siitä tapa. Rubin kirjoittaa uusien tapojen luomisesta ja niiden elämää helpottavista vaikutuksista. Kun aloittelee liikuntaharrastusta, on kyse tapojen muuttamisesta. Rubin antaa monia hyviä vinkkejä. Sen lisäksi hän käsittelee kysymystä, millaisia olemme tapojemme muuttajina. Aivan mainio luokitus on jako neljään persoonallisuustyyppiin, jotka tässä suomennan vapaasti: itseohjautuva, ulkoapäin ohjautuva, kyseenalaistaja ja kapinallinen. Rubinin sivuilta löytyy pikatesti, jos kiinnostuit testaamaan tyyppisi :).

Lyhyesti:

1. Itseohjautuva noudattaa itselleen annettuja lupauksia, vaikka kukaan ei näe :). Kun hän päättää alkaa liikkumaan, hän alkaa ja menee – no excuses. Tällä tyypillä on varmaan helppoa…

2. Ulkoapäin ohjautuva, johon kuulemma kuuluu valtaosa ihmisistä. Tarvitsee toisten tukea ja valvontaa ;-). Hän ei halua olla ”petturi” joten jos kaverin kanssa on sovittu lenkistä, niin hän ei luista siitä. Mutta jos ketään ei ole vahtimassa, saattaa sohva kutsua lenkin sijaan :-D. Jos tämä on tyyppisi, niin hanki seuraa liikuntaan, lupaudu. Tai pyydä, että joku valvoo ja kyselee asian perään.

3. Kyseenalaistaja motivoituu, kun hän ymmärtää tieteelliset faktat ja hyödyt itselleen. Jos siis olet tätä tyyppiä, niin hanki lisää faktatietoa, se voi auttaa saamaan lisää motivaatiota, jos into alkaa hiipumaan.

4. kapinallinen ei takuulla tee niin kuin joku toinen haluaa hänen tekevän – eli terveysvalistus kohtaa tiiliseinän… 😀 Jos siis lapsi/puoliso/ystävä tekee juuri päinvastoin kuin häntä neuvot, voi kyseessä olla kapinallisen automaattinen reaktio – tai jos itse ärsyynnyt, jos joku toinen yrittää kertoa sinulle, mitä tehdä. Ohjetta on tämän tyypin omaavalle vähän vaikea antaa 😀

Tunnistatko itsesi?

 

No Comments

Post a Comment

css.php