664
post-template-default,single,single-post,postid-664,single-format-standard,qi-blocks-1.0.6,qodef-gutenberg--no-touch,stockholm-core-2.3.3,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-9.4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive

Vadelmat, suolisto, stressi ja aivot: mitä yhteistä?

Vadelmat, suolisto, stressi ja aivot: mitä yhteistä?

Vadelmia ja suoliston hoitoa

 

Olen onnekas, kun kesämökkimme pihasta voi poimia vadelmia. Vadelma on herkullinen huippumarja, joka hoitaa suolistoa. Vadelmissa on paljon kuituja, joita hyvä suolistobakteeristo tarvitsee elääkseen ja tuottaakseen meille isännille hyvää terveyttä. Sen lisäksi vadelmassa ja muissakin marjoissa piilee erilaisia suoja-aineita (fenolisia yhdisteitä), jotka sen lisäksi, että suojaavat solujamme haitalliselta hapettumiselta, torjuvat haitallisia suolistobakteereita. Niitäkin nimittäin meillä jokaisella vilisee suolistossa – kyse onkin siitä, voittavatko hyvikset vai pahikset.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hyvät bakteerit on ruokittava päivittäin ja mikäs sen mukavampi keino kuin popsia pari desiä marjoja päivittäin. Marjajauheetkin ovat hyviä. Esimerkikis tyrni on C-vitamiinipitoinen superfood, mutta aika kitkerä. Jauheena se menee tosi helposti jugurtin tai puuron sekaan tai smoothieen.

Marjat ja verensokeri – marjat auttavat aivojakin!

Marjoilla on sekin hyvä ominaisuus, että ne tasaavat verensokerin nousua. Niiden kuitu on liukoisaa, geeliytyvää, joka saa mahassa olevan ruokamassan vähän hitaammin liikkeelle ja näin verensokeri tasoittuu. Tällä on todella suuri merkitys, sillä verensokerin heittely lihottaa, väsyttää ja normaalirajoissakin oleva korkea verensokeri on tutkimuksen mukaan  haitallista aivoille.

 

IMG_8091

Stressi kaikkoaa yksinkertaisella tekemisellä

Marjanpoiminta on myös mukavaa puuhaa, jossa voi kokeilla mindfulness-taitojaan 🙂 eli keskittyä vain ja ainoastaan marjanpoimintaan: miettiä miltä marjat näyttävät, miltä ne tunutvat… . Mindfulness – harjoitukset vähentävät stressiä eli kun keskitymme vain käsillä olevaan asiaan, rauhoitumme ja stressihormonit laantuvat. Tällaiset harjoitukset voi tehdä millä nimikkeellä hyvänsä ja ne tehoavat: keskittyminen paranee, stressi vähenee, verenpaine laskee ja pitkäikäisyys lisääntyy.

On arveltu, että nykyihmisellä stressihormonit jylläävät 80 % ajasta, kun taas esi-isillämme näin oli vain 20 % ajasta. Eipä ihme, että meillä on niskat jumissa, uni hukassa ja vatsamakkarat sitkeässä.

Jätetään siis ”multitaskaaminen”- meidän naisten pahe 🙂 – eli monen asian tekeminen yhtä aikaa ja keskitytään siihen, mitä ollaan tekemässä kulloinkin. Tämä on ihmiselle luontainen tapa olla ja tehdä.

Marjanpoiminnalla onkin monta ulottuvuutta :-D!

Chia-vanukas ja vadelmat

Alla on Chia-vanukas valmiina töihinlähtöön. Liota kuljetuspurkissa (jos otat mukaan) yön yli noin 2 rkl chia-siemeniä 1,5 dl :ssa mantelimaitoa (tai muuta vastaavaa) . Voit lisätä sekaan rippusen intiaanisokeria tai steviaa makeutukseksi ja luontaista vanilja-jauhetta (esim Urtekram-merkkistä). Päälle marjat, mantelit ja kuitupommi on valmis!

IMG_3537

 

 

 

 

No Comments

Post a Comment

css.php