Vuotava suoli – anteeksi mitä?
Voiko suoli vuotaa?
Vuotava suoli on aika raflaava nimitys. Hiukan tieteellisemmältä kuullostaa ohutsuolen liiallinen läpäisevyys :). Kyse on tilanteesta, joka on melko yleinen, sillä yleisyydestään huolimatta asiasta ei juuri puhuta, vaikka tila tunnetaan hyvin. Tutkimukset ovat todenneet , että vuotava suoli löytyy useiden aivan muualla kehossa esiintyvien vaivojen taustalta. On siis hoidettava myös suolistoa.
Kipeät nivelet, ihottumaa?
Muun muassa nivelsärky ja ihottumat, puhumattakaan laajasta kirjosta eri sairaustiloja, alkaen reumasta päätyen psoriin ja niin edelleen, voivat saada alkunsa vuotavasta suolesta. Ohutsuolen tulisi olla täysin tiivis, niin että se päästää lävitseen vain täysin sulanutta ravintoa. Vuotavan suolen tilanteessa näin ei ole. Silloin suoli on liian läpäisevä ja saattaa päästää verenkiertoon osittain sulaneita ruoka-ainepartikkeleita, haitallisia aineita ja bakteeriosasia. Selitän tätä (ja mitä voi tehdä) tarkemmin kirjassani.
Tulehtuneista nivelistä on löydetty bakteereita, jotka ovat joutuneet niihin vuotavan suolen liiallisen läpäisevyyden takia. Osittain sulaneet ruoka-ainepartikkelit sen sijaan aiheuttavat tyypillisesti ensin itse vuotavaa suolta ja sen jälkeen verenkiertoon päästessään yliherkkyyttä eri ruoka-aineille. Immunikudosta on paljon heti suolen ensimmäisen pintakerroksen alla ja immunikudoksen on tarkoituskin reagoida vieraisiin tunkeilijoihin. Sellaisina se pitää ruoka-ainepartikkeleita, jotka eivät ole täydellisesti sulaneet – keho on viisas, vaikka tässä se erehtyykin :). Esimerkiksi proteiinit pilkotaan normaalitilanteessa yksittäisiksi aminohapoiksi tai korkeintaan ne imeytyvät kahden aminohapon yhdistelmänä. Kun ravinto ei sula hyvin, eivät proteiinit hajoakaan riittävästi. Pidemmän päälle seurauksena voi olla vuotava suoli.
Vuotava suoli: oireet
Ensinnäkin pitää varoa diagnosoimasta itseään. Kaikki vaivat kannattaa tutkituttaa ja monet oireet ovat samankaltaisia eri tilanteissa. Jotain suuntaviivoja kuienkin voi oirelista antaa. Vuotava suoli voi löytyä taustalta kun oireena/sairautena on:
- Vatsakipu, turvotus ja kaasunmuodostus
- Ripuli ja ummetus
- Ongelmat ruuansulatuksessa
- Keliakia
- Krooninen nivelkipu tai lihaskipu, fibromyalgia
- Uupumus ja paha olo
- Kuumeilu tuntemattomasta syystä
- Ihottumat ja iho-oireet
- Toistuvat rakko – ja emätintulehdukset
- Autoimmuunisairaus (näitähän on monia, kuten reuma)
Vähähappoinen maha vuotavan suolen syynä
Iän myötä ruuansulatuksen teho voi alentua (mitä voi tehdä, siitä seuraavassa kirjoituksessa). Ruuansulatuksen teho voi heiketä myös siitä syystä, että mahalaukku on ärsyyntynyt vaikkapa kipulääkekuurien seurauksena, eikä pystykään tuottamaan happoja entiseen tapaan (seuraus usein närästys – siitä toisessa kirjoituksessa myöhemmin). Yleinen syy on liiallinen stressi ja kiireessä syöminen. Stressi vähentää mahahapon tuotantoa kun elimistö on stressihormonien takia sitä mieltä, että ruuansulatus ei ole niin tärkeää elonjäämistaisteluun valmistauduttaessa (ja sitähän stressi pohjimmiltaan on: taistele tai pakene -reaktio).
Huomaat varmaan logiikan.
Gluteeni vuotavan suolen syynä
Gluteeniyliherkällä voi gluteeni aikaansaada tai pahentaa tilannetta. Keliaakikolla gluteeni aiheuttaa heti tulehduksen. Yliherkkyys ilmenee toisin, eikä sitä pystytä vielä tavallisessa terveydenhoidossa testaamaan. Moni on kuitenkin todennut vatsavaivojen helpottaneen muutaman viikon gluteenittomalla jaksolla. Toki tähän voi olla muutakin selityksiä kuin guteeni, esimerkiksi viljojen hiilarit, fruktaanit, jotka ärtyynessä suolessa aiheuttavat vaivoja. Gluteeniyliherkkyys voi olla kyseessä ainakin, jos laajan keliakiatestin HLA Keli-osuus osoittaa geeniperimän altistavan keliakian mahdollisuudelle (siis vaikka keliakia ei olisi puhjennut).
Huonot ruokailutottumukset vuotavan suolen syynä
Heikkolaatuinen ruokavalio voi vähitellen heikentää myös ruuansulatusta. Keho, myös suoliston solut, tarvitsevat hivenaineita, rasvahappoja ja aminohappoja uudistuakseen. Heikkolaatuisesta ruuasta ei saa välttämättä kaikkea tarpeeksi. Keho ja suolisto heikkenevät ja ovat entistä alttiimpia vaurioitumaan.
Muita syitä vuotavaan suoleen
Nykymaailma on suolistolle kova. Lääkkeet, ympäristöstä tulevat vieraat, myrkylliset aineet, korkea stressitaso ja nautintoaineet eivät varsinaisesti edistä suoliston terveyttä :). Näihin asioihin kannattaakin kiinnittää huomiota, kun haluaa parannella vuotavaa suolta.
Entä FODMAP – ruokavalio?
FODMAP – ruokavalio on tieteellisesti tutkittu ruokavaliomalli ärtyneen suolen oireisiin. Vuotava suoli voi hyvin esiintyä samaan aikaan kun ärtynyt suoli – se on jopa ihan todennäköinen. Samalla kun hoitaa ärtyneen suolen oireita, kipua, liiallista kaasunmuodostusta, ripulointia ja/tai ummetusta, kannattaa ottaa suoliston hoitoon vielä aktiivisempi ote. Suolen paranemista voi helpottaa monin tavoin. Pelkkä FODMAP ei siis aina ole ratkaisu. Jos ruuanlaitto tuntuu todelliselta haasteelta ja pelkän FODMAP – listauksen saaminen ei juuri auta, lue lisää FODMAP-ruuanlaittokursseistamme ja tule mukaan!
Mitä pitää tehdä oireiden laannuttamiseksi ja vuotavan suolen korjaamiseksi?
On korjattava ravintoainepuutoksia, autettava suolta toipumaan ja paranemaan hellävaraisella ravinnolla, sopivilla ravintolisillä, pysyvillä ruokavaliomuutoksilla puhdasta ruokaa suosien. Stressiin on puututtava, vaikka ei kokisikaan olevansa ylistressaantunut. Nykyihminen kaipaa enemmän lepoa ja oleskelua ilman suorittamista. Jollei tämä onnistu omin päin, kannattaa hakea apua :).
Yksilöllisyys
Olemme kaikki yksilöitä ja meillä on oma sairaus/terveyshistoriamme. Suolen oireilun kokonaiskuvakin voi olla erilainen ja monet oireet voivat esiintyä päällekäin. Lisäksi elämäntilanteemme, ikämme, ruuanlaittotaitomme, tietotasomme jne vaihtelevat. Siksi ohjeet vuotavan suolen tilanteen parantamiseksi voivat vaihdella paljonkin. Sen takia tässäkin on vain joitain pointteja ja päälinjoja ihan yleisellä tasolla. Ehkä niistä jotain apua kuitenkin on, vaikka omat yksillölliset ohjeet resepteineen ovat tietysti ihan eri juttu :).
Kokeilla voi ainakin gluteenin ja maitotuotteiden poistamista muutamaksi viikoksi (ne sulavat huonosti ja monilla ovat jopa osa vaivojen syytä). Sokerin käyttöä kannattaa vähentää jos sitä tulee syötyä liikaa. Sokerin syönti ylläpitää huonoa bakteerikantaa, joka puolestaan ylläpitää oireilua. Jos nämä ovat haasteellisia toteuttaa, etene yksi asia kerrallaan ja ota aikaa muutoksen tekoon. Hyvä uutinen kuitenkin on, että hunaja (huom, valitse suomalaista tai muuta laadukasta luomuhunajaa!) edesauttaa hyvän bakteerikannan luomisessa. Mutta harmi kyllä, hunaja ei käy FODMAP-ruokavalioon, eikä jos on hiivan liikakasvua.
Hyvät bakteerit pitävät terveellisestä, kuitupitoisesta ravinnosta. Ruoka kannattaa tehdä itse ja suosia kuituja ja hyvälaatuisia rasvoja. Muutaman reseptin löydät täältä. Kookosöljyäkin voi käyttää kohtuudella, kunhan se on neitsytkookosöljyä, eikä tavallisen kaupan munkkirasvaa :-D. Kookosöljyssä on lauriinihappoa (eräs rasvahappotyyppi) joka peittoaa huonoja bakteereita. Lisäkuituna kannattaa käyttää psylliumia, se on hellävarainen, ärtyneellekin suolelle sopiva lisäkuitu. Psyllium turpoaa voimakkaasti, joten vettä on muistettava juoda paljon :).
Ravintolisät vuotavan suolen tilanteessa
Monia ravintoainepuutoksia on voinut syntyä, jos tilanne on jatkunut pitkään. Suolihan ei välttämättä ole pystynyt imeyttämään kaikkia ravintoaineita ruuasta. Lisäksi jos ravinto on ollut heikkolaatuista, siinä ei alun alkaenkaan ole ollut riittävästi ravintoaineita. Tällaiset puutostilat ovat ns subkliinisiä, eli eivät aiheuta sairautta, mutta heikentävät kehon kykyä toimia niin kuin pitäisi. Esimerkiksi sinkki: sitä tarvitaan vaikkapa nyt ruuansulatusentsyymien tuotantoon ja jos sitä ei ole tarpeeksi, voi ruuansulatus heikentyä. Vuotavan suolen tilanteessa se tietysti entisestään heikentää tilannetta.
Arvaat varmaan, että taaskin kyse on yksilöllisestä tilanteesta. Joka tapauksessa joitain perusravintolisiä voi mainita. L-Glutamiini on aminohappo, joka auttaa korjaamaan vaurioitunutta suolta. Sitä voi ottaa kuurin (huomioi, että sitä ei oteta pitkiä aikoja yhteen menoon). Monivitamiini+hivenaineita sisältävä tuote, magnesium, kalaöljy (vegaanilla jokin kasvipohjainen Omega 3-sisältävä kapseli), D-vitamiini ainakin ovat tarpeen. Sinkki, seleeni, A-vitamiini kuuluvat niihin, joiden pitoisuuden voisi mielellään mitata ja täydentää tarpeen mukaan.
No Comments